Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οι ραμφοειδείς φάλαινες κατέπληξαν τους επιστήμονες


Αποτελούν ένα από τα πλέον μυστήρια πλάσματα στον πλανήτη τα οποία έχουν μελετηθεί από τον άνθρωπο.

Το είδος ραμφοειδών φαλαινών Blainville κατάφερε να εκπλήξει για μία ακόμα φορά τους ερευνητές, αφού έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν σε λειτουργία «stealth» όταν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα όταν βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, παύουν κάθε μεταξύ τους επικοινωνία ώστε να μην μπορεί κάποιο αρπακτικό να τις εντοπίσει.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν ήχους που δημιουργούσαν οι φάλαινες σε βάθος, περίπου 900 μέτρων, από τα μεγαλύτερα δηλαδή βάθη που έχουν καταγραφεί ήχοι από θηλαστικά.

Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε με βεντούζες με μικρόφωνα σε 8 φάλαινες και τις παρακολούθησε για συνολικά 102 ώρες.

Όταν έφθαναν στα 170 μέτρα από την επιφάνεια, τότε έπαυαν την κάθε επικοινωνία, η οποία κανονικά θα φαινόταν χρήσιμη πληθώρα κοινωνικών και οικογενειακών λόγων.

Ο λόγος τελικά είναι πολύ απλός, αυτή η ησυχία ήταν τελικά απαραίτητη ώστε να αποφύγουν να γίνουν εύκολη λεία από κοίτη, όπως φάλαινες δολοφόνους ή όρκες, που συχνάζουν σε μικρότερου βάθους νερά.

Κάτω όμως από τα 450 μέτρα, όπου είναι ασφαλείς, οι φάλαινες, είναι σαφώς πιο «κοινωνικές», και για πρώτη φορά, μάλιστα, οι επιστήμονες κατάφεραν και ηχογράφησαν τους ήχους που παράγουν.

Στον κόσμο είναι γνωστά 21 είδη αυτών των ραμφοειδών φαλαινών και αποτελούν τους καλύτερους δύτες μιας και είναι ικανές να φθάσουν μέχρι και σε βάθη 1899 μέτρων.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου