Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ο Μπρέιβικ σχεδίαζε κι άλλα χτυπήματα


Κι άλλα χτυπήματα, την ίδια μέρα, σχεδίαζε ο κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στη Νορβηγία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Οι άλλες επιθέσεις θα είχαν «διάφορες μορφές», είπε ο δικηγόρος Γκέιρ Λίπσταντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση στις 22 Ιουλίου στο κέντρο του Όσλο κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, και ακολούθως για την επίθεση στο νησί Ουτόγια με απολογισμό 68 νεκρούς, κυρίως νεαρούς που βρίσκονταν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.
Βρίσκεται υπό κράτηση και θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

Σήμερα ο 32χρονος μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου κρατείται στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Όσλο για συμπληρωματική κατάθεση.

Ο κατηγορούμενος θα κληθεί να απαντήσει σήμερα σχετικά με τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν μετά την πρώτη, επτάωρη κατάθεσή του, το Σάββατο, είπε ο εισαγγελέας Παλ-Φρέντρικ Χγορτ Κράμπι.

Οι πράξεις του συνιστούν κατηγορίες για τρομοκρατία καθώς στόχευαν να εμφυσήσουν τον τρόμο στο ευρύτερο κοινό και θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 21 ετών, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ωστόσο, οι αρχές εξετάζουν το αν μπορεί ο Μπρέιβικ να κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για τέτοια εγκλήματα είναι 30 χρόνια κάθειρξης.

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κηδεία ενός από τα θύματα των επιθέσεων, της 18χρονης Μπάνο Ρασίντ, ιρακινής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και μία σε τέμενος της πρωτεύουσας, παρόντος του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου