Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Χρέος: Ποια απόφαση για την Ελλάδα θα προκαλέσει ντόμινο στην Ευρώπη

Χρέος: Ποια απόφαση για την Ελλάδα θα προκαλέσει ντόμινο στην Ευρώπη
Το σπίρτο που θα πυροδοτήσει την ανάφλεξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει η Ελλάδα.
  
Της Έφης Καραγεώργου.  

Το σπίρτο που θα πυροδοτήσει την ανάφλεξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει η Ελλάδα, εφόσον υιοθετηθεί μία λύση για το χρέος που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ιδιωτών, λένε διεθνείς οικονομικοί αναλυτές καθώς και οίκοι αξιολόγησης.

Το ενδεχόμενο «κούρεμα» (haircut) στα ελληνικά ομόλογα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επικίνδυνο «ντόμινο» για τις χώρες της ευρωζώνης αρχής γενομένης από την Ιταλία.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτήν τη λύση θα προεξοφληθεί και μία παρόμοια για το χρέος τόσο της Πορτογαλίας, όσο και της Ιρλανδίας, αλλά κυρίως και για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ιταλίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την Κερκόπορτα ακόμα και για τη διάλυση του ευρώ… Ο μεγάλος φόβος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους -που αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης-, αλλά το ντόμινο που μπορεί να προκληθεί στις οικονομίες της ευρωζώνης από λάθος επιλογές.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο φόβος του ντόμινο, αποτυπώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, στο ταμπλό του χρηματιστηρίου της Ιταλίας, όταν στις 12 Ιουλίου δε διαφαινόταν καμία απολύτως ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό χρέος. Σημειώνεται ότι οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν το 13% του χρέους της Ιταλίας. Η μετοχή της Intesa San Paolo, από την 1 Ιουλίου, υποχώρησε στο 25% στις 12 Ιουλίου και η μετοχή της Unicredito έχασε 30% το ίδιο διάστημα.
Η κωλυσιεργία για μία «χρυσή τομή» και λύση για το ελληνικό χρέος ή μία λύση με haircut, μπορεί να ανάψει τη φωτιά στην Ευρώπη.
Η συμμετοχή ιδιωτών για το ελληνικό χρέος θα σημαίνει –για τις αγορές πάντα- ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Ιταλία και με όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες τους. Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα «νούμερα» δεν είναι διαχειρίσιμα. Επιπλέον, από το 1,6 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους της Ιταλίας, τα περίπου 390δισ. ευρώ, τα κατέχει η Γαλλία… Και κάπως έτσι, το ντόμινο θα συνεχιστεί. Ήδη για τη Γαλλία υπάρχει ο κίνδυνος, ότι μέσα στο καλοκαίρι θα χάσει την αξιολόγηση του «ΑΑΑ» που έχει τώρα από τους οίκους αξιολόγησης, λόγω της έκθεσής της στο ιταλικό χρέος.
Τα οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε με το σύνολο των μεγεθών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας. Ακόμα και αν στις χώρες αυτές προστεθεί και η Ισπανία.
Διότι το μερίδιο που κατέχει η Ιταλία στο συνολικό χρέος της ευρωζώνης φτάνει το 25%. Το σύνολο του χρέους της Ελλάδας, ισούται περίπου με το σύνολο των ομολόγων που η θα πρέπει η Ιταλία να αναχρηματοδοτήσει, μόνο το 2012. Δηλαδή, 355δισ ευρώ.
Ένας από τους εφιάλτες του Τρισέ, είναι το ντόμινο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί με ένα ενδεχόμενο «κούρεμα». Από την άλλη πλευρά, μία ενδεχόμενη λύση χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών, δημιουργεί τεράστιο πονοκέφαλο στην Αγκελα Μέρκελ, η οποία πιστεύει ότι αν δοθούν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα χωρίς «κούρεμα», τότε όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα απαιτούσαν αργά ή γρήγορα, την ίδια λύση. Και τότε, οι ανάγκες του EFSF θα ήταν υπέρογκες.
Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε χθεσινή ανακοίνωση του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού σημειώνει πως: «Μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας θα έχει ως συνέπεια μια έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, πιέσεις στα δημόσια χρέη, και στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών εν γένει».
Η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι συνεπώς «μία αναγκαιότητα, ακόμη και αν δεν αποτελεί επαρκή λύση για την αποφυγή μιας ευρύτερης συστημικής απειλής έναντι της ζώνης του ευρώ», σημειώνει η Fitch. Ωστόσο, θεωρεί αυτή τη δυνατότητα ως «απομακρυσμένη».

Εξαιρετικής σημασίας κρίνεται και η δήλωση του Γερμανού Σταρκ, μέλους της ΕΚΤ, ο οποίος είπε ότι εφόσον κουρευτούν τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ δε θα τα δέχεται για εγγυήσεις προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα.
www.imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου