Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Αλλάζει ο μπασκετικός χάρτης!






















 Αντεξε μέχρι πέρυσι
Η χώρα μας παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετώπιζε κατόρθωνε να φτάνει σε σπουδαίες διακρίσεις μέχρι και πέρυσι, χάρη στις παράλογες για την εποχή δαπάνες των αδερφών Αγελλόπουλων και Γιαννακόπουλων.

Πλέον όμως ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός μπορούν να σηκώσουν το βάρος τόσο μεγάλων επενδύσεων. Η ελληνική αγορά αποδεικνύεται καταστροφική για οποιονδήποτε εμπλέκεται ή ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε αυτή.
Μοιραία καινούριοι επενδυτές δεν εισέρχονται στο χώρο και όσοι βρίσκονται σε αυτόν αναζητούν τρόπους να απεγκλωβιστούν. Τα έσοδα είναι μηδαμινά, οι χορηγίες περιορισμένες, το προϊόν απαξιωμένο και πολλοί από τους εργοδότες αναξιόπιστοι. Ως εκ τούτου η ποιότητα του ελληνικού πρωταθλήματος γίνεται όλο και χειρότερη, με αποτέλεσμα και οι τελευταίες πηγές λάμψης για την Α1 να περιορίζονται δραματικά, με το ψαλίδι να αποτελεί το απαραίτητο συνοδευτικό του προϋπολογισμού της κάθε ομάδας.
Η γη της Επαγγελίας πλέον είναι… δίπλα
Τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προς τα πίσω, άλλες χώρες αντεπιτίθενται και φαίνεται πως θα πρωταγωνιστούν τα επόμενα χρόνια. Χώρες που δεν συγκαταλέγονταν τα τελευταία χρόνια στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά με υπομονή, μεθοδικά και με ενέργειες που χαρακτηρίζονταν από διορατικότητα επανήλθαν στο προσκήνιο. Ο λόγος για τις Ιταλία και Τουρκία...
Επιστρέφουν δριμύτεροι
ΠΡΙΝ: Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα παράγοντας ομάδες, παίκτες και προπονητές θρύλους. Αποδεικνύεται άλλωστε και από τους μαζεμένους διεθνείς τίτλους που μάζευαν οι ομάδες της μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάρρευση σε όλα τα επίπεδα. Καινούριοι παίκτες δεν έβγαιναν και όσα ταλέντα αναδύονταν στην επιφάνεια ταξίδευαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Παράλληλα ιστορικές ομάδες έφτασαν είτε στο σημείο να αποτελούν κομπάρσους του πρωταθλήματος (Βαρέζε, Κλιμάμιο Μπολόνια, Καντού κτλ) είτε οδηγούνταν σε συνεχόμενους υποβιβασμούς (Σκαβολίνι) είτε ακόμα και στη διάλυση (Κίντερ Μπολόνια). Μοναδική όαση ήταν η Μοντεπάσκι Σιένα, μία ομάδα που εκπροσωπεί την ομώνυμη μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά κατόρθωσε να μείνει σε υψηλότατο επίπεδο και ως εκ τούτου έπαιρνε με άνεση το ένα μετά το άλλο τα πρωταθλήματα.
ΜΕΤΑ: Από την περυσινή σεζόν έχει καταστεί εμφανές πως η προσπάθεια ανοικοδόμησης του ιταλικού μπάσκετ παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο και πιο σημαντικό στοιχείο η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Τα εισιτήρια που πουλήθηκαν γνώρισαν άνοδο κοντά στο 4% και είναι ηλίου φαεινότερο πως το άθλημα έχει αρχίσει να αποκτά και πάλι εμπορική αξία.
Ως εκ τούτου αποτελεί πόλο έλξης για επιχειρηματίες μεγαλύτερου βεληνεκούς και παρατηρείται μεγαλύερη διάθεση για επενδύσεις. Τάση που αντιλήφθηκε η Ευρωλίγκα και προσπάθησε με τον τρόπο της να διατηρήσει ισχυρή την παρουσία των ιταλικών ομάδων στη διοργάνωση.
Συγκεκριμένα τρεις ομάδες θα παίξουν απευθείας στη διοργάνωση (Καντού, Αρμάνι Μιλάνο και Σιένα), με αυτή του Αντώνη Φώτση να παίρνει τη θέση της Ρόμας, η οποία δεν προκρίθηκε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και έχασε τη θέση της βάσει του κανονισμού που προβλέπεται. Ωστόσο ο Μπερτομέου φρόντισε να μην παραχωρηθεί σε ομάδα άλλης χώρας η wild card, αλλά στην Μιλάνο. Στα προκριματικά όμως δεν πρόκειται να δώσει κάποια ιταλική ομάδα το παρών.
Μεταγραφές-βόμβες και στην Ελλάδα ούτε δυναμιτάκια!
Σε μεταγραφικό επίπεδο, οι πρώτες κινήσεις κρίνονται τουλάχιστον εντυπωσιακές. Τη στιγμή που στην Ελλάδα καμία ομάδα δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιας κίνησης που θα την ενισχύσει εν όψει της νέας σεζόν, οι ιταλοί αρπάζουν τον έναν καλόν παίκτη μετά τον άλλο. Η Σιένα πήρε τον Αντερσεν, η Αρμάνι ενέταξε στο δυναμικό της τους Φώτση, Κουκ και Μαντσινέλι, ενώ στον πάγκο της θα κάθεται ο τεχνικός της Εθνικής Ομάδας της Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο! Η Βίρτους Μπολόνια απέκτησε τον Τέρελ ΜακΙντάιρ και η Μπενετόν Τρεβίζο μετά την μεταγραφή του Αλεσάντρο Τζεντίλε, έκλεισε στη θέση του προπονητή τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Όπως γίνεται αντιληπτό του χρόνου στη Serie A θα γίνει… σφαγή!
Στην Τουρκία, το χρήμα ρέει
Στην Τουρκία το χρήμα ρέει εδώ και αρκετά χρόνια, μόνο που αυτή τη φορά οι ομάδες που μοιράζουν δεξιά και αριστερά δολάρια με το τσουβάλι είναι πολύ περισσότερες. Οι ιθύνοντες της Ευρωλίγκα θεωρούν πως η αγορά στη χώρα προσφέρεται για ανοίγματα και προσπαθούν παντί τρόπω να τη στηρίξουν. Ενδεικτικά και βασικά στοιχεία είναι η μεγάλη χορηγία της Turkish Airlines, αλλά και η διοργάνωση του Final 4 στην Κωνσταντινούπολη.
ΠΡΙΝ: Οι τούρκοι είχαν ως ατραξιόν τα τελευταία χρόνια τις Ούλκερ και Εφές. Οι δύο ομάδες έφερναν καλούς παίκτες, έφταναν κατά καιρούς ψηλά στην Ευρωλίγκα, αλλά δεν ήταν ποτέ μεγαθήρια. Γενικώς κυριαρχούσε η αντίληψη ότι στην Τουρκία βγάζεις λεφτά, αλλά τίποτα παραπάνω.
ΜΕΤΑ: Οι τούρκοι όντως δεν έχουν να επιδείξουν σπουδαία επιτεύγματα ή διακρίσεις, αλλά δουλεύουν πολύ σε οργανωτικό επίπεδο και στο πως να προωθήσουν το άθλημα. Εχουν καλά γήπεδα, γερές χορηγίες και ισχυρούς ιδιοκτήτες. Το πρωτάθλημα τους έχει γίνει σαφώς πιο ανταγωνιστικό, με ομάδας-πρότυπα όσον αφορά τον τομέα της βελτίωσης, τις Γαλατάσαραϊ, Μπάνβιτ και Μερσίν. Το μπάσκετ λοιπόν στην Τουρκία πουλάει και ως εκ τούτου είναι ελκυστικό για όλους όσους σχετίζονται με αυτό. Η Ευρωλίγκα όπως είπαμε το έχει καταλάβει καλά αυτό και θέλει εκτός της Ισπανίας να κτίσει και άλλες ισχυρές βάσεις στην Ευρώπη. Οι γείτονες μας πληρούν τις προϋποθέσεις και του χρόνου αναμένεται να αφήσουν το στίγμα τους.
Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα αγωνιστούν απευθείας για ακόμα μία χρονιά οι Εφές Αναντόλου και Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, ενώ στα προκριματικά θα παίξουν οι Μπάνβιτ και Γαλατάσαραϊ! Με άλλα λόγια οι εκπρόσωποι αυξάνονται και πληθύνονται (πέρυσι ήταν 3)…
Μεταγραφές που σε κάνουν να ζηλεύεις!
Η Φενέρμπαχτσε έκανε κίνηση-ματ με την απόκτηση του πολυβόλου της Τσιμπόντα, του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ενώ πρόσθεσε στο ρόστερ της και τον Τζέιμς Γκιστ. Ο τελευταίος όμως βρέθηκε ντοπέ και άνοιξε διάπλατα τη πόρτα για τον Γιάννη Μπουρούση. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή και δεν αποκλείεται σύντομα να συμφωνήσουν. Η Εφές από την άλλη έβαλε στη μηχανή της τον υπερπολύτιμο Ντούσκο Σαβάνοβιτς, ενώ γερά στο μεταγραφικό παζάρι έχει μπει η Γαλάτα, καθώς έχει πάρει ήδη του Γκόρντον, Λάκοβιτς και Αρσλάν! Σημαντικό χτύπημα και για την Τουρκ Τελεκόμ, για λογαριασμό της οποίας θα αγωνίζεται πλέον ο Ουίλι Σόλομον.
Η χειμερία νάρκη κράτησε ένα χρόνο
Μετά από ένα χρόνο παύσης λόγω έλλειψης ρευστού οι ρώσοι επιστρέφουν δριμύτεροι και πρωτοπόρος είναι η συνήθης ύποπτη ΤΣΣΚΑ Μόσχας!
ΠΡΙΝ: Οι ρώσοι έχουν να θυμηθούν πρόσφατες επιτυχίες, αλλά πέρυσι γνώρισαν την πλευρά του νομίσματος που δεν έχουν συνηθίσει. Λίγες αξιόλογες μεταγραφές, κακές πορείες στην Ευρώπη και κρίση στην λίγκα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που φοβήθηκαν πως η χώρα θα επιστρέψει και πάλι στα πέτρινα χρόνια.
ΜΕΤΑ: Ελα όμως που τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν σημαντικά και το ένα βήμα πίσω έγινε δύο βήματα μπροστά! Οι ομάδες ενισχύονται σημαντικά και γίνονται πανίσχυρες, η Ευρωλίγκα τρίβει τα χέρια της που δεν έχασε μία χώρα που έχει να προσφέρει πολλά και το έργο παίζεται πλέον αντίστροφα. Απευθείας στη διοργάνωση θα παίξουν οι ΤΣΣΚΑ και Ούνιξ Κάζαν, ενώ στα προκριματικά θα αγωνιστεί η Χίμκι.
Μεταγραφές για… χοντρά πορτοφόλια!
Σχεδόν ό,τι καλό κυκλοφορεί στην αγορά καταλήγει στη Ρωσία! Η ΤΣΣΚΑ είναι αυτή που έχει κλέψει την παράσταση με την απόκτηση των Κρστιτς, Βορόνοφ και Μεχία, ενώ στα σκαριά έχει την μεταγραφή του Μίλος Τεόντοσιτς. Εκτός αυτών ενίσχυσε το τεχνικό της επιτελείο με την πρόσληψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ξοδεύοντας όμως σημαντικά ποσά.
Αξιοπρόσεκτες κινήσεις παρατηρούνται και σε άλλες ομάδες της χώρας. Η Ούνιξ Κάζαν πήρε τον Αλέξει Ζεβροσένκο, η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης κυνηγά τον Μαυροεκφαλίδη, ενώ έχει εξασφαλίσει ένα πολύ δυνατό δίδυμο στον πάγκο της (Ζντοβς-Δέδας). Τέλος η Λοκομοτίβ Κούμπαν συμφώνησε για ένα χρόνο συνεργασίας με τον σκόρερ ολκής, Σεργκέι Μπικόφ.
Συμπερασματικά: Εκτός της σταθερά ισχυρής Ισπανίας οι τρεις ακόμα χώρες που συγκροτούν το G4 είναι οι Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία। Δύσκολα θα σπάσει αυτή η τετράδα, ενώ η Ελλάδα δείχνει πως μπαίνει σε εποχή… αφάνειας! Ισως αντέξει για 1-2 σεζόν ακόμα, αλλά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. Κάποτε η χώρα μας είχε φτάσει να διαθέτει το καλύτερο πρωτάθλημα από άποψη ποιότητας και μέχρι πρότινος ανεβοκατέβαινε μεταξύ νούμερου 2 και 3. Πλέον τα πράγματα αλλάζουν και τα ηνία ανήκουν σε άλλους. Δυστυχώς φτάσαμε να πεινάμε και δεν είχαμε μαγειρέψει τίποτα...
Πηγή: www.sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου