Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

120 Έλληνες στο νοσοκομείο λόγω facebook !!


Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» «νοσηλεύονται» 120 έφηβοι...
από όλη την Ελλάδα

Πρόκειται για περιστατικά κατάχρησης του Ιντερνετ, ενώ οι ηλικίες των νέων, στην πλειοψηφία τους αγόρια είναι από 14-17 ετών.


Οι γιατροί της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» δεν εκπλήσσονται ούτε από τον αριθμό των παιδιών ούτε από την συχνότητα των κρουσμάτων Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο δημοφιλέστερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, το facebook, σερφάρουν καθημερινά 3 εκατομμύρια Έλληνες, με 2,5 ώρες μέσο όρο καθημερινής χρήσης. Βέβαια δεν φταίει ούτε το facebook ούτε ο ιδρυτής του, αλλά η κακή χρήση ενός φοβερού μέσου.

Η αλλαγή ή μάλλον καλύτερα η επιδείνωση είναι τεράστια καθώς πριν από τρία χρόνια ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 350.000. Η εξάρτηση από το internet (internet addiction), αποτελεί ένα καινούριο φαινόμενο και αντιμετωπίζεται σιγά-σιγά από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές.



Παρόλο που ακόμα δεν έχει καταχωρηθεί στο διαγνωστικό εγχειρίδιο των ψυχολογικών διαταραχών (DSM-IV), είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο ότι μοιράζεται παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που έχουν όσοι είναι εξαρτημένοι από τον τζόγο.

Οι κύριες κατηγορίες του internet που εντοπίζεται ένα είδος εξάρτησης, είναι οι εξής:


· Cybersex/Cyberporn

· Online σχέσεις (μέσω msn/chat)

· Online τζόγος

· Online παιχνίδια

· Συνεχής πλοήγηση


Πως να αντιληφθείτε ότι έχετε πρόβλημα εσείς ή κάποιος από το περιβάλλον σας;

Tα συμπτώματα που δηλώνουν πιθανή εξάρτηση από το Ιντερνετ είναι: εκνευρισμός όταν το παιδί είναι εκτός Διαδικτύο, ξαφνική κατάρρευση στην απόδοση στο σχολείο, διαταραχές ύπνου και αλλαγή συνηθειών ύπνου, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, διαταραχή στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, αλλαγή των συνηθειών του παιδιού, όπως π.χ. παραμέληση φίλων, αγαπημένων χόμπι, παραμέληση της προσωπικής υγιεινής του.

Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των γονιών με το νοσοκομείο, μια ειδική ομάδα ψυχιάτρων, παιδοψυχολόγων και παιδιάτρων αναλαμβάνουν να προσεγγίσουν το παιδί και να το βοηθήσουν.



Που απευθυνόμαστε

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ।Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων "Π & A Κυριακού", έχει δημιουργήσει τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ με αριθμό 800 11 800 15.

Η Γραμμή αυτή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ।α.).

Η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 είναι χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις, στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους σε θέματα χρήσης - κατάχρησης διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους. Λειτουργεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), στο Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", Μεσογείων 24, Γουδή, Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 09:00-15:00.


Πηγή: www.tsekouratoi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου