Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

SOS για την περιβαλλοντική επιβάρυνση στον κόλπο της Σούδας

Ο κόλπος της Σούδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρίαρχα κριτήρια τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητά του σε επίπεδο Κρήτης.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος για την προστασία και ανάδειξη του κόλπου της Σούδας «Η Ακταία», στον χώρο του τέως Δημαρχείου Σούδας, τόνισε τα εξής:
«Θα πρέπει κανείς να κοιτά στο μέλλον, όχι πολύ κοντά, και πώς φαντάζεται να είναι αυτή η περιοχή στο μέλλον.

Αν διαρκώς συσσωρεύονται δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον εννοείται ότι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος και δεν θα έχουν κανένα όφελος θα είναι οι μελλοντικές γενεές».
Επίσης, αναφέρθηκε στους λόγους που επιβάλλουν την οικολογική αποκατάσταση του υγροτόπου των εκβολών του ποταμού Μορώνη, υπενθυμίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες, στις οποίες προχώρησε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια το WWF Ελλάς, σε συνεργασία, αρκετές φορές, με τον τέως Δήμο Σούδας.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, να τους κινητοποιήσουμε, αλλά και να πιέσουμε τους αιρετούς για να προχωρήσει το θέμα της αποκατάστασης», επισήμανε ο ίδιος.
Ο κ. Παραγκαμιάν, τόνισε ότι «πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, μετά από παρέμβασή μας και σε συνεργασία με τον τέως Δήμο Σούδας, ξεμπαζώθηκε ένα τμήμα του Μορώνη, περί τα 10 στρέμματα, συντάξαμε τότε, με ίδιους πόρους, μία μελέτη για την οικολογική αποκατάσταση, και στη συνέχεια ο Δήμος ανέλαβε να ‘ωριμάσει’ το έργο για να είναι δυνατή η χρηματοδότησή του.
Με διαρκείς πιέσεις μας προς τον Δήμο, προς την Περιφέρεια, αλλά και κατευθείαν στο αρμόδιο Υπουργείο εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την αποκατάσταση.
Χρειάζονται ακόμα μία ή δύο υπογραφές για να ξεκινήσει το έργο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ».
Με το συγκεκριμένο έργο «θα βγουν από τον υγρότοπο άλλα 50.000 κυβικά μπάζα, έτσι ώστε σταδιακά να μετατραπούν, μετά από παρεμβάσεις που θα γίνουν, οι αλμυρόβαλτοι, οι καλαμιώνες και τα υγρολίβαδα του υγρότοπου, θα περιφραχτεί ο υγρότοπος, θα δημιουργηθεί μέσα ένα μονοπάτι ενός χιλιομέτρου, θα τοποθετηθούν δύο τοίχοι θέασης πουλιών και τρία παρατηρητήρια.
Η όλη περιοχή θα διέπεται, πλέον, από ένα διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, πλέον, και θα αρχίσει να λειτουργεί πια και να δέχεται επισκέπτες και όχι να υφίσταται αυτό το χάλι που είναι σήμερα.
Αυτά τα πράγματα είναι σαφές ότι δεν γίνονται από μόνα τους. Χρειάζονται διαρκείς πιέσεις. Εμείς έχουμε αυτήν την πρωτοβουλία και την ‘τρέχουμε’ εδώ και δύο και πλέον χρόνια και όσο ασχολούμαστε κάτι κινείται. Όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε εμείς δεν ασχολείται κανένας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τέλος τόνισε ότι «ένα θέμα είναι η οικολογική αποκατάσταση και ένα άλλο θέμα, που νομίζω ότι είναι το μείζον, είναι το τι γίνεται μετά, η διαχείριση.
Εκεί, πράγματι, περιμένουμε ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν. Θα είναι σαφώς υπεύθυνος ο Δήμος Χανίων, πλέον, για την προστασία.
Εμείς θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και τη μετέπειτα διαδικασία.
Ελπίζω ότι με την αναβάθμιση της περιοχής και αισθητικά, οι κάτοικοι θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, συνολικά οι φορείς, ότι ένας νοικοκυρεμένος τόπος, ένας τόπος που λειτουργεί με κανόνες και τον φροντίζουμε μπορεί να είναι και πηγή εσόδων, αλλά και μπορεί να δώσει μία διαφορετική διάσταση του χώρου και της ευρύτερης περιοχής».
Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου