Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Από Θεσ/νίκη στη NASΑ. Το όνειρο 4 φοιτητών του ΑΠΘ, έγινε πραγματικότητα!



«BETA CAE Systems ΑΕ» Παράγει λογισμικό υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα της δημιουργίας μπράβο σε αυτά τα παιδιά......!!!! Σήμερα, πελάτες της είναι γνωστές βιομηχανίες αυτοκινήτων, όπως και χημικές βιομηχανίες, γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές, βιομηχανίες τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακόμη και η NASA!

Από το Κάτω Σχολάρι στη... NASA
Βλέποντας κάποιος τις τεράστιες εγκαταστάσεις της εταιρίας «BETA CAE Systems ΑΕ» και τους 150 υπαλλήλους που εργάζονται ακατάπαυστα σ' ένα απαιτητικό περιβάλλον, δύσκολα θα φανταζόταν ότι η επιχείρηση, η οποία σήμερα απλώνεται σε 4.500 τ.μ. σ' ένα οικόπεδο του Κ. Σχολαρίου, πρωτοξεκίνησε από ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην οδό Φράγκων χάρη στο πείσμα τεσσάρων φοιτητών.
«Διαπιστώνοντας ότι μπορούσαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα όσα μαθαίναμε στο Τμήμα Μηχανολόγων του ΑΠΘ και επειδή τα ερευνητικά προγράμματα ήταν ελάχιστα, όπως και οι δυνατότητες εξέλιξής μας, αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να απευθυνθούμε εμείς στις αγορές. Ξεκινήσαμε δειλά, δειλά κάνοντας επαφές με αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα προετοιμασίας δεδομένων για προγράμματα υπολογισμού κατασκευών», αναφέρει στον «ΑτΚ» ένας εκ των μετόχων, οι οποίοι λόγω μετριοφροσύνης και πολιτικής θέλουν να αποφύγουν φωτογραφίες και ονομαστική αναφορά.
Δε χωρούσαν!
Το ενδιαφέρον των εταιριών αυξήθηκε ραγδαία και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ομάδα δε... χωρούσε στο μικρό διαμέρισμα της οδού Φράγκων. Στις αρχές του 1999 αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρίας η οποία θα ανέπτυσσε, εξέλισσε και προωθούσε προϊόντα λογισμικού που ενδιαφέρουν την παγκόσμια αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικότερα, πρόκειται για λογισμικά προγράμματα που διευκολύνουν και επιταχύνουν τις διαδικασίες μέχρι την παραγωγή, με στόχο την πρόβλεψη της αντοχής του προϊόντος και τη συμπεριφορά του γενικότερα. Σήμερα, πελάτες της «BETA CAE Systems ΑΕ» είναι γνωστές βιομηχανίες αυτοκινήτων, όπως και χημικές βιομηχανίες, γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές, βιομηχανίες τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακόμη και η NASA!
Τρία προγράμματα
Η εταιρία υποστηρίζει περισσότερους από 600 πελάτες σε όλο τον κόσμο και έχει εγκαταστήσει περισσότερες από 3.000 άδειες χρήσης των προγραμμάτων της.
Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα που έχει εξελίξει είναι τρία:
1. Το πρόγραμμα «ANSA» είναι ένας προεπεξεργαστής για προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων, ο οποίος με εύχρηστο και φιλικό τρόπο προετοιμάζει τα δεδομένα που απαιτούν τα προγράμματα πεπερασμένων (CAE) με στοιχεία που λαμβάνονται από προγράμματα σχεδίασης (CAD).
2. Το πρόγραμμα «ΜETA» είναι ένας μετεπεξεργαστής για προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων, ο οποίος με εύχρηστο και φιλικό τρόπο παρουσιάζει τα αποτελέσματα που εξάγονται από τα προγράμματα πεπερασμένων (CAE) για την πληρέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων της συμπεριφοράς μιας κατασκευής.
3. Το πρόγραμμα «TAξIS» είναι ένας διαχειριστής των διαδικασιών ενός γραφείου μελετών ή μίας βιομηχανίας, για προβλήματα που έχουν σχέση με την έρευνα και την εξέλιξη νέων προϊόντων. Το «TAξIS» βρίσκει μεγάλη εφαρμογή σε μεγάλες εταιρίες με διασκορπισμένα γραφεία μελετών ή και πολλές ανεξάρτητες ομάδες μελετητών, αλλά μεγάλα σε μέγεθος και πολυπλοκότητα πρότζεκτ.
Η εταιρία μπορεί να έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο εκτός από τους εργαζομένους και τους φόρους δε διατηρεί κάποια άλλη σχέση με την Ελλάδα, καθώς όλοι οι πελάτες της βρίσκονται στο εξωτερικό. Κατ΄επέκταση, η κρίση που πλήττει σήμερα τη χώρα δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στη λειτουργία και τα έσοδα της «BETA CAE Systems ΑΕ». «Δε συνέβη, όμως, το ίδιο και το 2008, όταν δεχτήκαμε κι εμείς πλήγμα από τη διεθνή ύφεση. Είδαμε τα έσοδά μας να μειώνονται, από 15,64 στα 12,51 εκατ. ευρώ, αλλά δεν κάναμε πίσω. Αντίθετα, ακολουθήσαμε πιο απαιτητική πολιτική και αυξήσαμε τους εργαζομένους από 80 σε 105. Το ρίσκο ήταν μεγάλο, αλλά απέδωσε, γιατί σκεφτήκαμε μακροπρόθεσμα και επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι μαθημένες να στοχεύουν μόνο στο άμεσο κέρδος και να λειτουργούν με δάνεια εις βάρος των καταναλωτών, είναι λογικό ότι δε θ' αντέξουν σ' αυτήν την κρίση. Είναι, όμως, μια καλή ευκαιρία για να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι», ανέφερε στέλεχος της εταιρίας.
Οσο, όμως, κι αν η εταιρία γλίτωσε από την κρίση στη χώρα μας, δεν κατάφερε να αποφύγει την ελληνική γραφειοκρατία και τα εμπόδια που υψώνονται σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που πήραν τα στελέχη της, παλιότερα, από υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν προσπάθησαν να εξηγήσουν πώς η εταιρία τους παράγει λογισμικό υψηλής τεχνολογίας. «Μας είπαν: “Μα δε γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα”. Από εκεί και πέρα καταλάβαμε ότι θα πορευτούμε μόνοι μας και αυτό κάνουμε».


Πηγή
www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου