Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Καλό χειμώνα η εξομάλυνση της κατάστασης με τα βιβλία στα σχολεία


Αθήνα
«H φετινή σχολική χρονιά όσον αφορά στα βιβλία των μαθητών είναι η χειρότερη από το 1946, που δεν υπήρχαν βιβλία στα σχολεία». Αυτό επισήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, τονίζοντας το κόστος των φωτοτυπιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ.

Ο κ. Λυκόπουλος υποστήριξε ότι μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου -οπότε ανοίγουν τα σχολεία- υπολογίζεται πως θα έχουν σταλεί στα σχολεία τα βιβλία σε ποσοστό 20%, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου το 60%. Η κατάσταση αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί πλήρως έως το Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων στον Οργανισμό και μελών της ΟΛΜΕ επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, ότι στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν είναι επαγγελματικά και εκφράζονται ανησυχίες αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις χιλιάδων μαθητών. Φέτος θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για να μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32.000.000 αντίτυπα.

Ακόμη, τονίστηκε ότι τα βιβλία που υπάρχουν ήδη προέρχονται από τα περσινά αποθέματα και το ίδιο ισχύει και γι αυτά που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα οποία πωλούνται από 1,50 έως 9 ευρώ.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις νησιωτικές και τις παραμεθόριες περιοχές το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο, καθώς εκεί υπάρχει κάλυψη βιβλίων σε ποσοστό 70 με 80% των τίτλων.

Οι εργαζόμενοι, διά του προέδρου τους, ζήτησαν συγνώμη για την κατάσταση και επέρριψαν ευθύνες στα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και δευτερευόντως στο υπουργείο Παιδείας.

Ο γγ της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης ζήτησε την παραίτηση της υπουργού αλλά και όσων
εμπλέκονται με τις καθυστερήσεις.

Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων και καθηγητές, ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα με τις σχολικές επιτροπές, καθώς δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες επιτροπές στους καλλικρατικούς δήμους και έτσι δεν θα υπάρχει φορέας να δεχθεί τις πιστώσεις που θα δοθούν, για να καλυφθούν τα έξοδα φωτοτυπιών και λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννουχαρακτήρισε «αρνητική έκπληξη» την καθυστέρηση, όπως έχει αναφέρει κατ' επανάληψη η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την έκδοση της απόφασης που αφορούσε στον προέλεγχο προμήθειας χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα διαταχθεί έρευνα σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης της επίμαχης απόφασης του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι, ήδη, έχει λάβει σχετική επιστολή από τη συνάδελφό του κ. Διαμαντοπούλου και θα συζητήσει το θέμα σε συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε στη συνέχεια ότι το θέμα είναι ανοικτό και ερευνάται.

Επιστολή ΟΛΜΕ σε γονείς-μαθητές

Επιστολή προς τους μαθητές και τους γονείς, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, έστειλε στα σχολεία το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σ' αυτήν οι καθηγητές επισημαίνουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όλοι οι παράγοντες της σχολικής κοινότητας και ιδιαίτερα τις ελλείψεις στα σχολεία, με κυρίαρχο το πρόβλημα με τα βιβλία.

«Είναι απαράδεκτο να συζητάει το Υπουργείο Παιδείας για οργάνωση μαθημάτων με φωτοτυπίες, CD και DVD, δηλαδή με χειρότερη ποιότητα που κοστίζει όμως πολύ ακριβότερα. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά προετοιμάζουν την αγορά βιβλίων από τους γονείς» αναφέρεται στο κείμενο.

Οι καθηγητές επισημαίνουν ακόμη και την έλλειψη εκπαιδευτικών τονίζοντας: «Πολλά παιδιά θα μπουν σε τάξεις χωρίς καθηγητές και δασκάλους. Μέσα σε δυο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν συνολικά στην εκπαίδευση πάνω από 17.000 εκπαιδευτικοί. Στη θέση τους η κυβέρνηση προσέλαβε λιγότερους από 3.400. Σε αντιστάθμισμα προχώρησε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δυο χιλιάδων σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

» Ανατρέποντας την πρακτική της τελευταίας δεκαετίας για τμήματα μαθητών από 18 μέχρι 25, προχωράει στη δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές, παραβλέποντας τις σύγχρονες ανάγκες που παραδόξως επικαλείται η υπουργός Παιδείας για σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Μάλλον ο εκσυγχρονισμός περνάει μέσα από τη δεκαετία του 1950».

Και οι καθηγητές καταλήγουν: «Σας καλούμε όλους στο κτίσιμο του πανεκπαιδευτικού μετώπου για να αντιμετωπίσουμε τώρα την επίθεση που δέχεται η δημόσια παιδεία μας».


πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου