Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το φαινόμενο της ΑΕΚ Λάρνακας


Η ΑΕΚ Λάρνακας είναι μία από τις πιο όμορφες και συνάμα διδακτικές ιστορίες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αφού με μόλις 17 χρόνια ιστορίας έχει καταφέρει να γράψει τη δική της ιστορία και να βάλει τα γυαλιά σε αρκετούς συλλόγους που υπερηφανεύονται για την οργάνωση τους και τα χρήματα που ξοδεύουν για ποδοσφαιριστές.
Η ομάδα που ιδρύθηκε λοιπόν το 1994 εξασφάλισε την πρόκριση της στους ομίλους του Europa League και έγινε η πρώτη Κυπριακή ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο (παρότι τα τελευταία χρόνια ομάδες από την Κύπρο προκρίνονται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ)!
Εμείς ψάξαμε λίγο την ιστορία της ομάδας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και η αλήθεια είναι πως εντυπωσιαστήκαμε με τα όσα μάθαμε, ενώ εκείνο που σε τραβάει είναι ο μύθος που κρύβεται πίσω από το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Λίγο ιστορία...

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η ΑΕΚ Λάρνακας δημιουργήθηκε το 1994 από την ένωση δυο σωματείων (Πεζοπορικός και ΕΠΑ Λάρνακας). Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 2004 με το Κύπελλο Κύπρου εναντίον ΑΕ Λεμεσού, ενώ δυο χρόνια μετά έφτασε και πάλι στον τελικό.
Η ομάδα όμως λόγω των κακών χειρισμών υποβιβάστηκε και μόλις πριν από δυο χρόνια επέστρεψε στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας, έχοντας όμως μία σημαντική διαφορά. Αλλαγή στα διοικητικά και τον Ζόρντι Κρόιφ (γιο του Γιόχαν Κρόιφ).

Ολλανδικό μοντέλο

Ο Κρόιφ λοιπόν, όπως δήλωσε, είδε πολύ σοβαρά την προοπτική της ΑΕΚ Λάρκακας, η οποία γι αυτόν είναι το πρώτο σκαλί στην καριέρα του ως τεχνικός διευθυντής ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά αυτό που έκανε ο Ολλανδός είναι να χτίσει κάτι από την αρχή, κι όταν λέμε από την αρχή το εννοούμε.
Μαζί του έφερε ένα επιτελείο από γνωστούς γιατρούς, προπονητές, σκοαύτερ, τον προπονητή Τον Κάνεν και φυσικά τεχνογνωσία που άρχισε να αποδίδει καρπούς με το καλημέρα. Μάλιστα εκμεταλλευόμενος το όνομα και τις γνωριμίες του, έφερε στην ομάδα ποδοσφαιριστές με τεράστια καριέρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Λίγα σύντομα λόγια για να καταλάβετε τι εννοούμε:
--- Φέτος η προετοιμασία χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη. Πρώτο στην Ολλανδία, μετά φιλικά στη Μάλτα, διακοπή προετοιμασίας για ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ξανά επιστροφή στην Ολλανδία για την ολοκλήρωση του προγράμματος υπό την επιτήρηση κορυφαίων στελεχών στη χώρα της Τουλίπας!
Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ Λάρνακας είναι αήττητη στην Ευρώπη στο γήπεδο της αποδίδοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο, ενώ προκρίθηκε στους ομίλους επί της Ρόζενμποργκ.
1) Το καλοκαίρι στα γραφεία της ομάδας ήρθε πρόταση 400.000 ευρώ για τον Ολλανδό άσο Λίνσεν, την οποία και απέρριψαν λόγω των υψηλών στόχων της ομάδας.
2) Στο ρόστερ υπάρχουν οι εξής παίκτες: Τιμ Ντε Κλερ 32 ετών (πέντε χρόνια βασικός στην Αλκμάαρ, τέσσερα στην Φέγενορντ και άλλα τέσσερα στον Άγιαξ), Κέβιν Χόφλαντ 32 ετών (τρία χρόνια βασικός στην Βόλφσμπουργκ, τέσσερα στην Φέγενορντ και άλλα τέσσερα στην Αϊτχόφεν), Φαν Ντικ 29 ετών (πέντε χρόνια βασικός στην Ρόντα και τέσσερα στην Ουτρέχτη) και άλλα ταλέντα που ήδη απασχολούν μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.
3) Ο Ζόρντι Κρόιφ και το επιτελείο του έχουν στήσει μεγάλο δίκτυο σκοάουτινγκ, ενώ καταφέρνουν να κλείνουν παίκτες με σπουδαίο βιογραφικό εκμεταλλευόμενοι τις γνωριμίες τους και με ελάχιστο κόστος.
4) Η ομάδα την περσινή σεζόν έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που θέλουν να πετύχουν φέτος. Αυτός είναι και ο λόγος που εμβάθυναν το ρόστερ έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλές διοργανώσεις.
5) Η ιδιοκτησία αποτελεί ένα μύθο, αφού με την ομάδα ασχολούνται πολλοί επιχειρηματίες που αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν θέλουν να φαίνονται στην βιτρίνα.

Κλείνοντας...

Το κυπριακό μοντέλο όπως φαίνεται είναι το ιδανικότερο και για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που η αγορά είναι μικρή, η πλειοψηφία του κόσμου δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο (πάει στο γήπεδο για να βρίσει τον αντίπαλο ή να κάνει επεισόδια) και τα χρήματα έχουν κάνει φτερά, το μόνο που απομένει είναι να πάρουμε παράδειγμα από τους γείτονες μας.
Με λίγα χρήματα και πολύ οργάνωση τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τεράστια βήματα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να πάνε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τρεις φορές σε πέντε χρόνια, ενώ φέτος πήραν και μία σπουδαία πρόκριση επί ανωτέρου -στα χαρτιά- αντιπάλου.
Κοινώς δεν θέλει ούτε τρελά χρήματα (βλ. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), ούτε φωνές, ούτε σούπερ διοίκηση. Θέλει απλά ποδοσφαιρική λογική. Εμείς έχουμε καθόλου;

Πηγή: sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου