Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ελεύθεροι οι δύο γιατροί, απαγόρευση εξόδου για τον τρίτο

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι δυο εκ των τριών γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου- η επιμελήτρια και ο ένας ειδικευόμενος - τους οποίους... βαρύνει η κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου, στην υπόθεση θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη.



Ο τρίτος κατηγορούμενος ειδικευόμενος γιατρός (που αντιμετωπίζει την ίδια κατηγορία) που εφημέρευε το μοιραίο βράδυ και αντιμετώπισε το περιστατικό, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οι τρεις γιατροί απολογήθηκαν χθες στον ανακριτή Ρεθύμνου Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος τους είχε καλέσει να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι πλέον στην υπόθεση και όχι ως μάρτυρες, αφού επέκτεινε την ποινική δίωξη και σε αυτούς, για την υπόθεση που συγκλόνισε το προηγούμενο Πάσχα την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο.

Πρώτοι απολογήθηκαν χθες οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί και στη συνέχεια στο γραφείο του ανακριτή πέρασε η επιμελήτρια γιατρός του Νοσοκομείου.

Ο πρώτος ειδικευόμενος γιατρός (που αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους) αρνείται στην απολογία του ότι εφημέρευε το μοιραίο ξημέρωμα στο νοσοκομείο, κάτι το οποίο φέρεται να υποστηρίζουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του. Φέρεται να υποστηρίζει ότι πήγε λίγο πριν τις 9 το πρωί για να αναλάβει την εφημερία του και κλήθηκε εκείνη την ώρα να βοηθήσει τους γιατρούς στο περιστατικό της Στέλλας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν καταθέσεις -ενός εργαζόμενου στο ίδρυμα, αλλά και των δύο νεαρών κατηγορούμενων που μετέφεραν τη 16χρονη στο νοσοκομείο- που υποστηρίζουν πως τον είδαν στην υποδοχή του περιστατικού όταν μεταφέρθηκε η Στέλλα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γιατρού, Θωμά Λεχωβίτη, ο πελάτης του «στα πλαίσια της προστασίας της προσωπικότητάς του επιφυλάσσεται να ασκήσει μήνυση σε όσους ψευδώς ανέφεραν ότι ήταν στην υποδοχή του επεισοδίου στο νοσοκομείο».

Ο δεύτερος ειδικευόμενος, που ήταν αυτός που διαχειρίστηκε το περιστατικό ως ο εφημερεύων γιατρός εκείνο το βράδυ, φέρεται να είπε στην απολογία του πως με βάση τα δεδομένα και τις πληροφορίες που είχε σχετικά με την κατάσταση της 16χρονης όταν αυτή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έκανε ότι έπρεπε για την αντιμετώπιση του περιστατικού και πως δεν υπήρξε κάποια παράλειψη εκ μέρους του.

Η επιμελήτρια γιατρός που εφημέρευε εκείνο το βράδυ, κατέθεσε πως δεν εκλήθη στην αντιμετώπιση του περιστατικού από τις 4.30 τα ξημερώματα που μεταφέρθηκε η κοπέλα στο ΤΕΠ μέχρι και τις 9 παρά δέκα, οπότε και αποφασίστηκε η μεταφορά της στη ΜΕΘ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της, και άρα δεν είχε γνώση του περιστατικού.

Η δικηγόρος της γιατρού, η κα Γκόγκου, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση δήλωσε ικανοποιημένη από την απόφαση και πως αντιμετωπίστηκε «φυσιολογικά, όπως έπρεπε» η υπόθεση από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα.

Επίσης η δικηγόρος της έκανε αποδεκτό το αίτημα της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου της γιατρού, που είχε καταθέσει η οικογένεια Ακουμιανάκη, ώστε να αποδειχθεί αν ήταν στο Νοσοκομείο εκείνο το βράδυ στη διάρκεια της εφημερίας της ή όχι. Ωστόσο ο ανακριτής δεν έχει ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η οικογένεια Ακουμιανάκη

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσέφυγε η οικογένεια Ακουμιανάκη αντιδρώντας «σφόδρα στην αιφνιδιαστική περάτωση της κύριας ανάκρισης», όπως δήλωσε στηνΚρητική Επιθεώρηση ο δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Αργυρόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 περίπου το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάκρισης και το πέρας της κύριας ανάκρισης θυροκολλήθηκε στις 7.30 το απόγευμα.

Η οικογένεια, έχει καταθέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον ανακριτή από το Μάιο του 2011 και θεωρώντας ότι έμειναν αναπάντητα, προσέφυγε ήδη στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, ζητώντας ουσιαστικά να μην κλείσει η υπόθεση του θανάτου της Στέλλας, με δεδομένο -όπως υποστηρίζει η οικογένεια μέσω του δικηγόρου - πως η δικογραφία δεν είναι ώριμη, καθώς υπάρχουν πολλά κενά σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου της άτυχης μαθήτριας.

Εντύπωση μάλιστα κάνει στην οικογένεια η περάτωση της κύριας ανάκρισης τη στιγμή που – όπως υποστηρίζουν - η ιατροδικαστική εξέταση του πραγματογνώμονα Φίλιππου Κουτσάφτη έφτασε στον ανακριτή τη Δευτέρα το μεσημέρι, την Τρίτη το απόγευμα ακόμη απολογούνταν οι κατηγορούμενοι και παρά το γεγονός επίσης ότι δεν έχει ακόμη έρθει η ιατροδικαστική έκθεση του τεχνικού συμβούλου που έχει ορίσει ο ένας εκ των δυο κατηγορουμένων νεαρών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες προσφυγή έχει καταθέσει και ο ένας εκ των δυο κατηγορούμενων – ο 17χρονος – ο οποίος μετά την απολογία του έχει αφεθεί όπως και ο 23χρονος συγκατηγορούμενός του ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σε ό,τι αφορά την πραγματογνωμοσύνη του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσάφτη, πληροφορίες αναφέρουν πως κάνει λόγο για παράλειψη των γιατρών που δεν μετέφεραν την 16χρονη στη ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει ότι θεωρείται δεδομένο πως θα ήταν σωτήρια για αυτήν η νοσηλεία της στο συγκεκριμένο τμήμα.


Πηγή: goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου