Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

«Κόλλησαν» το πόδι του ανάποδα για να τον σώσουν από τον καρκίνο

Πλέον ο 13χρονος μπορεί και αθλείται κανονικά

Όπως πολλά 13χρονα αγόρια στην Αμερική, έτσι και ο Dugan Smith, από το Οχάιο, αγαπά το μπέιζμπολ. Αντίθετα, όμως, με τα περισσότερα αγόρια, ο Dugan παίζει το αγαπημένο του άθλημα, έχοντας το ένα του πόδι «κολλημένο» ανάποδα.

Το νεαρό αγόρι διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα – μία μορφή καρκίνου των οστών – σε ηλικία μόλις 10 ετών, όταν επισκέφθηκε τον γιατρό λόγω ενός σπασμένου μηρού. Οι γιατροί βρήκαν έναν όγκο στο μέγεθος μίας μπάλας του τένις στο μηριαίο οστό του Dugan, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ακρωτηριάσουν το πόδι του.

«Δεν ήξερα αν θα μπορούσα ποτέ να ξανατρέξω. Είχα εκατοντάδες πράγματα στο μυαλό μου και απλά προσπαθούσα να σκέφτομαι θετικά», είπε ο Dugan.Ωστόσο, μια ειδική πλαστική επέμβαση, η οποία επιτρέπει στον ασθενή να χρησιμοποιεί μόνο 30 % περισσότερη ενέργεια προκειμένου να περπατήσει ή να τρέξει από ότι αν είχε ένα κανονικό πόδι, έδωσε στο αγόρι την ευκαιρία να μπορεί και πάλι να τρέχει και να παίζει το αγαπημένο του άθλημα.
Ο Dr. Joel Mayerson, ο γιατρός που χειρούργησε τον Dugan και επικεφαλής της μυοσκελετικής ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Arthur James, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, περιέγραψε τη διαδικασία.

«Οι γιατροί αφαίρεσαν τον όγκο κόβοντας πάνω και κάτω από το γόνατό του. Στη συνέχεια, γύρισαν αντίστροφα το κάτω μέρος του ποδιού του και το επανατοποθέτησαν στο πάνω μέρος. Αυτή η διαδικασία μας επέτρεψε να αφαιρέσουμε όλο τον καρκίνο και να αφήσουμε, ταυτόχρονα, το νεύρο που ελέγχει το πόδι του Dugan ανέπαφο».

Λιγότερο από μία ημέρα μετά την επέμβαση, ο Dugan ήταν ήδη σε θέση να κουνήσει τα δάχτυλα του χειρουργημένου ποδιού του, ενώ, τώρα, μπορεί πλέον να αθλείται κανονικά.
 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου