Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ που υπογράφεται από 108 βουλευτές για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για την υπόθεση της Siemens. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν να παραπεμφθούν σε Προανακριτική οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ ζηοτύν να παραπεμφθούν στην τακτική δικαιοσύνη οι Τάσος Μαντέλης και Άκης Τσοχατζόπουλος.Οι βουλευτές προτείνουν να αξιολογηθούν τα στοιχεία και οι κατηγορίες από το Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νέος νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών, αλλά και να αποφανθεί για τυχόν παραγραφή των αδικημάτων ή αν θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.
Οι τέσσερεις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται είναι οι Αναστάσιος Μαντέλης και Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΠΑΣΟΚ για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης από τη ΝΔ για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπονται στην Προανακριτική Επιτροπή οι Γ.Αλογοσκούφης και Χρ.Μαρκογιαννάκης, ο πρώτος ως εποπτεύων υπουργός του ΟΤΕ και ο δεύτερος για την υπόθεση των C4I.
Για τους Ακ.Τσοχατζόπουλο (για τα εξοπλιστικά προγράμματα Patriot) και Τ.Μαντέλη (για προεκλογική χορηγία 200.000 μάρκων) εκφράζεται η άποψη ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος πρέπει να δικαστούν από την τακτική Δικαιοσύνη.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αποσταλεί στη Δικαιοσύνη όλο το πορισματικό υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, ώστε να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για πράξεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για τα άλλα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στο πόρισμα της, καθώς, όπως σημειώνεται, η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει, λόγω παρόδου αποσβεστικής προθεσμίας.
Ειδικότερα:
Για τον κ. Μαντέλη (πρόεδρος του ΟΤΕ 1985-1988, γγ του υπουργείου Βιομηχανίας 1993-1997 και υπουργός Μεταφορών 1997-2000): Κατηγορείται με το σκεπτικό ότι ενέκρινε τις «προγραμματικές συμφωνίες 8002» που τού υπέβαλε ο ΟΤΕ χωρίς να ελέγξει τις τιμές της αγοράς διακινδυνεύοντας το δημόσιο συμφέρον.
«Ο προληπτικός έλεγχος της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002 αποτελούσε υποχρεωτική ενέργεια για τον τότε αρμόδιο υπουργό Αν. Μαντέλη [...]. Η παράλειψη εποπτείας του τότε υπουργού μπορεί να συνδεθεί με τη διαδικασία, με την οποία εμβάσθηκαν σε λογαριασμό του 250.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα εφετών [...]. Είναι προφανές τα εμβάσματα στον λογαριασμό του αποτελούν παράνομα χρήματα που προέρχονται από τα 'μαύρα ταμεία' της Siemens» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Για τον κ. Αλογοσκούφη (υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2004-2008): Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι επί υπουργίας του «η Προγραμματική Συμφωνία και οι άλλες συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου συνεχίστηκαν κανονικά χωρίς κανένα έλεγχο των τιμών και των ρητρών στον ΟΤΕ με υπερτιμήματα περίπου 65%».
«Επί υπουργίας του το ελληνικό δημόσιο υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική απώλεια, αφού δύο φορές δεν διεκδίκησε, όπως όφειλε, τα υπερτιμήματα και δεν απαίτησε από τη Siemens τις νόμιμες αποζημιώσεις που αποκαλύφθηκαν από το σκάνδαλο [...]. Η συνολική περιουσιακή ζημιά στην οποία συνέβαλε η μη τήρηση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης από τον τότε υπουργό ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 286.154.918 ευρώ» τονίζεται στην πρόταση.
Για τον κ. Μαρκογιαννάκη (υφυπουργός Δημόσιας Τάξης 2004-2006 και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα Δημόσιας Τάξης 2009 ), σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Παρά τις αρνητικές τεχνικές εκθέσεις μετά και από δοκιμές του συστήματος C4I, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα, επέστρεψε εγγυητικές επιστολές ύψους 11.158.065,14 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το σύστημα ήταν ακατάλληλο για τη συμβατική προβλεπόμενη χρήση [...].
» Ως υφυπουργός και υπουργός δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν εμπιστευμένη, καθ' όσον οι εταιρίες SAIC και SIEMENS ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του [...]. Δεδομένου ότι το σύστημα C4I ουδέποτε παραλήφθηκε, η περιουσιακή ζημία του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστο στα 254.999.999 ευρώ, δηλαδή το συνολικό τίμημα της σχετικής σύμβασης».
Για τον κ. Τσοχατζόπουλο δίνεται, μεταξύ άλλων, έμφαση στην κατάθεση του Ρ.Σίκατζεκ στον εισαγγελέα του Μονάχου και στους ανακριτές Ζαγοριανό και Αθανασίου, στους οποίους ανέφερε ότι «παρέδωσε 10 εκατ. ευρώ στους κκ Gebauer και Ψαρρό, που ήταν στελέχη της Siemens Ελλάς ως προμήθεια για τη σύμβαση των πυραύλων Patriot».
Τονίζεται επίσης ότι «το ίδιο αναφέρει στην απολογία του και άλλο στέλεχος της Siemens, ο Rainer Niedl, ο οποίος δηλώνει τα εξής: «Εκείνη την εποχή έτρεχε ένα έργο με τις ένοπλες δυνάμεις. Δεν επρόκειτο για επίσημο προϊόν της Siemens, όμως η τοπική εταιρεία ήθελε παρ' όλα αυτά να πάρει το έργο και ο Σικατσεκ το υποστήριζε. Για το κλείσιμο της σύμβασης ο στρατός ήθελε 'φακελάκι'».
«Πιθανολογείται διάπραξη παθητικής δωροδοκίας περί το έτος 1998 από τον τότε υπουργό διότι δεν είναι γνωστό αν το 'φακελάκι', όπως αναφέρεται στην παραπάνω κατάθεση, αφορά πολιτικό πρόσωπο ή αξιωματούχο» καταλήγει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
KKE: «Βάζουν το κερασάκι στην τούρτα της συγκάλυψης»
«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βάζουν το κερασάκι στην τούρτα της συγκάλυψης και της συμπαιγνίας για το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, ολοκληρώνοντας το έργο απόκρυψης και της συνενοχής τους και του αντιδραστικού χαρακτήρα του συστήματος που και οι δυο υπηρετούν. Όλα αυτά όζουν τόσο πολύ που η σαπίλα δεν μπορεί να κρυφτεί.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ευθύνες και στα δύο κόμματα»
«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παριστάνουν ότι τσακώνονται για το αν το σκάνδαλο της Siemens είναι 'πράσινο' ή 'γαλάζιο'. Ο ελληνικός λαός όμως γνωρίζει καλά ότι και οι δύο συνέπραξαν για χρόνια στο κουκούλωμα της παράνομης χρηματοδότησης των κομματικών τους ταμείων και στην μετατροπή του λαϊκού αιτήματος για διαλεύκανση και τιμωρία των υπευθύνων σε ένα μεγάλο φιάσκο».
Δημοκρατική Συμμαχία: «Η λογική των συμψηφισμών»
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία για την υπόθεση της Siemens. Συγκεκριμένα, κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι επέλεξαν τη λογική των συμψηφισμών και το αποτέλεσμα είναι η συγκάλυψη της υπόθεσης, «ώστε να μη μάθει ποτέ η ελληνική κοινωνία ποιοι πήραν τα λεφτά, που πήγαν οι μίζες, ποια είναι η διαδρομή του 'μαύρου' πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημοσίων φορέων».
Παράλληλα, η Δημοκρατική Συμμαχία χαρακτηρίζει αστήρικτη και προκλητική την πρόταση παραπομπής «που στήνουν τώρα».
«Αν νομίζουν ότι με τη μεθόδευση αυτή θα ξεγελάσουν τον κόσμο, που διαμαρτύρεται για την ανομία, κάνουν λάθος» καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου