Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Στημένοι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες??


Στο "bestseller" βιβλίο, "Τα ΣΤΗΜΕΝΑ ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα", το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Πολύτροπον" ανακαλύπτει κανείς τις περιπέτειες που έζησε ο Καναδός ερευνητής, Ντέκλαν Χιλ κατά την διάρκεια των ταξιδιών του σε κάθε γωνιά του πλανήτη για μία τετραετία.
Καταγράφονται συνεντεύξεις με περισσότερα από διακόσια άτομα, συζητήσεις με μυστικούς αστυνομικούς, άτομα που έστηναν αγώνες και δωροδοκούσαν, αξιωματούχους του ποδοσφαίρου αλλά και παίκτες του στοιχήματος.
Το "ΤΗE FIX" θεωρείται κάτι σαν ευαγγέλιο σε ότι αφορά τα στημένα ματς και το παράνομο στοίχημα. Ο Καναδός ακαδημαϊκός εξήγησε στο Sport24.gr ποιο ήταν το κίνητρο του για να ξετυλίξει το κουβάρι των αποκαλύψεων.

Το κίνητρο για την έρευνα για τα στημένα
"Αγαπώ το ποδόσφαιρο. Μου έχει χαρίσει μερικούς από τους καλύτερους φίλους μου και τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής μου. Όταν άκουσα, αλλά και διαπίστωσα το μέγεθος της διαφθοράς, δεν υπήρξε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσω το μονοπάτι και να προσπαθήσω να αποκαλύψω όσο περισσότερα πράγματα μπορούσα"
"Γνώριζα για την διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
Ο Ντέκλαν Χιλ μόνο αιφνιδιασμένος δεν εμφανίστηκε στο άκουσμα του τεράστιου σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.


"Ναι, το περίμενα. Εδώ και χρόνια, είχα ακούσει ιστορίες μεγάλης διαφθοράς που αφορούσαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρούνταν απόλυτα φυσιολογικό μεταξύ των παικτών του στοιχήματος αλλά και εκείνων που έστηναν τους αγώνες, πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρχαν δωροδοκίες και διαφθορά".
"Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στα επίπεδα της Ασίας"
Διαθέτοντας μεγάλη πείρα αλλά εξειδίκευση μέσα από τις εμπεριστατωμένες έρευνες του, διατύπωσε την άποψη του για τη ρίζα του κακού που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
"Το πρόβλημα δεν είναι το παρελθόν, είναι το μέλλον. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πως το διαδίκτυο και η παγκοσμιοποίηση στην αγορά του τζόγου, συχνά μοιάζει με μία ένεση αναβολικών σε στημένα παιχνίδια και διαφθορά.
Έτσι στο παρελθόν, στήνονταν συγκεκριμένα παιχνίδια από παράγοντες του ποδοσφαίρου. Ήταν κάτι που απλώθηκε σαν ιός με συνέπεια πολλά σπορ να τεθούν σε κίνδυνο.
Αυτές οι κουβέντες μπορεί να ακούγονται ακραίες, όμως προκαλώ όλους τους αναγνώστες σας να ταξιδέψουν στην Ασία για να δουν αυτού του είδους η διαφθορά τι έχει προκαλέσει στον αθλητισμό σε ολόκληρη την ήπειρο.
Υπάρχουν λίγες, αξιοσημείωτες εξαιρέσεις στον ασιατικό αθλητισμό πουν δεν έχουν διαφθαρεί, αλλά όπως είπα είναι οι εξαιρέσεις. Η Ελλάδα αλλά καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει τόσο άσχημη η κατάσταση".
Ο Ντέκλαν Χιλ με τον Κροάτη Μίλαν Σάπινα που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση Χόιτσερ με τα στημένα στη Γερμανία.
Το βιβλίο "The FIX" στο πόρισμα της Ελληνίδας εισαγγελέως
Οι αναφορές του Ντέκλαν Χιλ στο εξαιρετικό βιβλίο του "The FIX" αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης και για την εισαγγελέα κ. Πόπη Παπανδρέου που συνέταξε το πόρισμα για τα στημένα. Μάλιστα δεν λείπουν αναφορές σε ότι αφορά τον ορισμό των στημένων αγώνων όπως τον διατυπώνει ο Καναδός συγγραφές.
"Αισθάνομαι περήφανος αλλά και ανακουφισμένος. Περήφανος γιατί οι Έλληνες αξιωματούχοι διαβάζουν το βιβλίο μου και το χρησιμοποιούν, όπως ήταν άλλωστε και η πρόθεση μου να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να μεταφέρω τις πραγματικές εικόνες σχετικά με το τι συμβαίνει.
Ανακουφισμένος γιατί ρίσκαρα τη ζωή μου για να εκθέσω όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό. Είναι ωραίο να γνωρίζω πως κάποιος δικαστικός λειτουργός άκουσε αυτά που παρέθεσα και έκανε κάτι για το πρόβλημα".
Γιατί στο ελληνικό πρωτάθλημα
Τα συνδικάτα του παράνομου στοιχήματος επιχειρούν να διεισδύσουν σε μικρομεσαία πρωταθλήματα όπως είναι για παράδειγμα το ελληνικό. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ανάλογα κρούσματα σε Φινλανδία, Πολωνία, αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο καθ ύλην αρμόδιος εξηγεί γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.
"Ωραία ερώτηση. Αυτό είναι το κλειδί στην παρούσα φάση σε ότι αφορά το στήσιμο των αγώνων. Πριν από μερικά χρόνια δεν είχε αξία να στήνει κανείς αγώνες στα λεγόμενα μικρά πρωταθλήματα (συγκρινόμενα με την Πρέμιερ Λιγκ και την Πριμέρα Ντιβιζιόν).
Αυτό που συμβαίνει στη παρούσα φάση είναι ότι τα ποσά που ποντάρονται στην αγορά του τζόγου έχουν αυξηθεί και έτσι κάποιοι παίκτες στοιχηματίζουν σε ματς μικρότερης σημασίας.
Κάποτε είχα μία συνομιλία με έναν Μαλαίσια που μου έλεγε πως πόνταρε σε τριάδες στην Κουάλα Λουμπούρ. Μου είπε πως έπαιξε χιλιάδες δολάρια σε ματς του ισλανδικού πρωταθλήματος.
Ναι, στην Ισλανδία. Έτσι καθίσαμε σε θερμοκρασία 34C και κουβεντιάζαμε για τα ματς που παίζονται στην Ισλανδία, χιλιάδες μίλια μακριά.
Αυτό ο άνθρωπος δεν είναι ο μοναδικός σε ολόκληρο τον κόσμο που ποντάρει σε άσημα πρωταθλήματα. Έτσι αποκτά αξία να στηθούν ακόμη και αυτού του επιπέδου τα παιχνίδια κάτι που δεν συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια".
Τα επίπεδα στησίματος ενός αγώνα
Ποιος είναι όμως ο πιο εύκολος τρόπος για να στηθεί ένας αγώνας;
"Υπάρχουν δύο επίπεδα για να στηθεί ένας αγώνας: το πρώτο είναι προφανές, δωροδοκείς τους ποδοσφαιριστές ή τον διαιτητή προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση.
Το δεύτερο επίπεδο είναι να στήσεις την στοιχηματική αγορά έτσι ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι κάνεις. Αυτό απαιτεί πραγματικές ικανότητες και υπάρχουν ολόκληρες εταιρείες που έχουν συσταθεί για να βοηθούν όσους στήνουν παιχνίδια αλλά και τους επαγγελματίες τζογαδόρους προκειμένου να κρύβουν τα πονταρίσματα τους".
Από πορνεία μέχρι δηλητηριασμένα φαγητά
Ο Ντέκλαν Χιλ τονίζει πως ποικίλλουν οι τρόποι στησίματος ενός αγώνα. Η προσέγγιση μπορεί να γίνει με παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών μέχρι και με δηλητηριασμένα φαγητά!
"Υπάρχει ολόκληρη γκάμα στην τακτική τους. Από το να χρησιμοποιούν γυναίκες προκειμένου να αποπλανήσουν τον διαιτητή μέχρι την ξεκάθαρη δωροδοκία. Ένας από τους παράξενους τρόπους είναι να δηλητηριάσουν τις ομάδες.
Είναι μία παλαιά παραδοσιακή μέθοδος που μας γυρίζει 15 χρόνια πίσω. Οι παράγοντες που θέλουν να στήσουν μία αναμέτρηση δηλητηριάζουν το φαγητό των αθλητών ή των διαιτητών προκειμένου να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον αγωνιστικό χώρο".
Στημένοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και το Μουντιάλ της Γερμανίας;
Ο συγγραφές του "The FIX" δεν δίστασε να αποκαλύψει στο Sport24.gr πως υπήρξαν στημένα παιχνίδια κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας αλλά και στο Μουντιάλ της Γερμανίας (2006) με πρωταγωνίστρια την εθνική ομάδα της Γκάνας.
"Η μεγάλη ιστορία που καταγράφεται στο «the FΙΧ» αφορά ένα γκρουπ Ασιατών που έστηναν παιχνίδια σε κάθε μεγάλο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά. Σε Παγκόσμιο Κύπελλο U-17, σε Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, Ολυμπιακά Ποδοσφαιρικά τουρνουά, αλλά ακόμη και σε Μουντιάλ.
Το έκαναν για τουλάχιστον 20 χρόνια. Αποκάλυψα αυτό το γκρουπ έχοντας κρυφή κάμερα. Μου είπαν για μία σειρά τουρνουά και αγώνων που είχαν στήσει. Στη συνέχεια επιβεβαίωσα τις ιστορίες τους από ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες.
Γνωρίζουμε πως σίγουρα βρίσκονταν στην Αθήνα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Γνωρίζουμε σίγουρα πως προσέγγισαν ποδοσφαιριστές. Γνωρίζουμε πως σίγουρα πλήρωσαν κάποιους παίκτες.
Όσον αφορά στη Γκάνα κατά την διάρκεια του Μουντιάλ 2006 ξέρω πως τουλάχιστον ένας από τους προπονητές της συναντήθηκε με ανθρώπους που έστηναν παιχνίδια και συζητούσαν για να στήσουν την αναμέτρηση με την Βραζιλία. Τον κατέγραψα να το κάνει.
Αργότερα το ομολόγησε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του. Διατηρώ στην κατοχή μου την μυστική ομολογία του και υπάρχει και στο βιβλίο μου. Στην πραγματικότητα όλη αυτή η δουλειά περιέχεται στο “The FIX”.
Η ασιατική αγορά
Ο Ντέκλαν Χιλ εξήγησε γιατί τα καρτέλ του παράνομου στοιχήματος προτιμούν την ασιατική αγορά για τα πονταρίσματα τους.
"Γιατί μπορούν να αποκρύψουν τα πονταρίσματα τους πολύ πιο εύκολα απ’ότι επιτρέπουν οι κανονισμοί στην επίσημη αγορά της Ευρώπης".
"Με απείλησε η Μαφία"
Ο διακεκριμένος συγγραφές έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή του μέχρι να φτάσει στο τέλος του δρόμου. Ακόμη και από τα Μαφία δέχθηκε απειλές...


"Ναι, φυσικά. Πρόκειται για επικίνδυνους ανθρώπους. Έχουν ιστορικό στο να σκοτώνουν προκειμένου να προστατεύουν της δραστηριότητες τους. Το πιο παράξενο πράγμα που συνέβη ήταν όταν ένας παράγοντας του ποδοσφαίρου με απείλησε με φίλους του που ανήκαν στη Μαφία κατά την διάρκεια μίας συνάντησης".
H ελληνική έκδοση του Fix στο "Έθνος της Κυριακής"
Οι ραγδαίες αποκαλύψεις για τα "στημένα" παιχνίδια και το παράνομο στοίχημα είναι λογικό να εξάπτουν τη φαντασία φιλάθλων και μη για τον τρόπο λειτουργίας των κυκλωμάτων, τα οποία έχουν και διεθνείς απολήξεις.

Το "Έθνος της Κυριακής" παρουσιάζει τις δαιδαλώδεις διαδρομές των χειραγωγούμενων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού μέσα από τις 396 σελίδες του εξαιρετικού βιβλίου «ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ: Ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα».


Για να γίνει κατανοητή η σημασία και η χρησιμότητά του, αρκεί να σημειωθεί πως στη δικογραφία που συνέταξαν οι εισαγγελείς Ελ. Ράικου και Π. Παπανδρέου, γίνεται αναφορά στο βιβλίο!
Ο λεπτομερής τρόπος με τον οποίον αποκαλύπτεται η λειτουργία των «μπουκ» αλλά και όσων στήνουν ποδοσφαιρικούς αγώνες αποτέλεσε οδηγό για τις ελληνικές Αρχές. Ο συγγραφέας Ντέκλαν Χιλ, ακαδημαϊκός στην Οξφόρδη, στην ενδελεχή έρευνά του, συνάντησε πολλές φορές το όνομα «Ελλάδα», κάτι που άνοιξε τον δρόμο για τις έρευνες.


Αναζητώντας τον Κινέζο επικεφαλής της «επιχείρησης» που εδρεύει στα βάθη της Ασίας και εξαπλώνεται σε όλον τον πλανήτη, ο Χιλ κατάφερε όχι μόνο να μάθει γι’ αυτόν, αλλά και να συναντηθεί πολλάκις μαζί του.
Ο «εγκέφαλος» φέρεται να γοητεύτηκε από το γεγονός ότι ασχολήθηκε μαζί του ένας διακεκριμένος άνθρωπος των γραμμάτων που ουδεμία σχέση είχε με τον χώρο. Μεταξύ άλλων, ο Χιλ φέρνει στο φως υποθέσεις στημένων αγώνων –που σοκάρουν- τόσο σε Παγκόσμια Κύπελλα όσο και σε Ολυμπιακούς Αγώνες!



Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια και έκανε τόσο ντόρο, ώστε προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του προέδρου της ΦΙΦΑ, Γιόζεπ Μπλάτερ, αλλά και της ηγεσίας της ΟΥΕΦΑ. Αξίζει να διαβαστεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη και ουσιαστικά θα καταδείξει τον τρόπο με τον οποίον «στήνονταν» δεκάδες αγώνες και στην Ελλάδα.
Το βιβλίο ντοκουμέντο που έριξε φως στα κυκλώματα του παράνομου στοιχήματος και άνοιξε και στην Ελλάδα το δρόμο για την αποκάλυψη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.
Πηγή: www.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου