Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΠΑΟΚ-Άρης 63-56


Η μεγάλη επιστροφή του ΠΑΟΚ στην Ευρωλίγκα (έστω και στα προκριματικά) μετά από 11 χρόνια είναι γεγονός, καθώς νίκησε στον 5ο μικρό τελικό με σκορ 63-56 τον Άρη παρά τις τάσεις αυτοχειρίας στο τέλος. Εκπληκτικός ο Ντόζιερ, συγκινητικός ο Ταπούτος που πάλεψε μόνος.


Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου ολοκλήρωσε την σειρά των μικρών τελικών με 3-2 νίκες και από τη νέα σεζόν επιστρέψει στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια (βλέπε Ευρωλίγκα), χάρη στον Ντόζιερ ο οποίος έκανε τα πάντα στο παρκέ.

Αυτός ήταν άλλωστε εκείνος ο οποίος με δίποντο στα 29,5'' έγραψε το 62-56 και έκοψε τα πόδια των φιλοξενούμενων οι οποίοι είχαν πιστέψει στην ανατροπή κυρίως λόγω του Ταπούτου που βοήθησε στο ροκάνισμα της διαφοράς.
Τίποτα όμως δεν άλλαξε στο τέλος, καθώς ο ΠΑΟΚ με τον κόσμο στο πλευρό του κατάφερε να φτάσει στην τελική επικράτηση. Έξαλλοι οι πανηγυρισμοί με το σφύριγμα της λήξης και ωραίο κλίμα στο τέλος του αγώνα, με τους φιλάθλους της ομάδας να γίνονται ένα κουβάρι μαζί με τους παίκτες.

Οι τελευταίοι μάλιστα είχαν έτοιμα και μπλουζάκια τα οποία και φόρεσαν με λήξη του αγώνα και έγραφαν: "Το νου σας, ερχόμαστε!".

Ότι και να πει ή να γράψει κανείς για τον Ντόζιερ είναι λίγο. Ήταν η κινητήριος δύναμη του ΠΑΟΚ σε άμυνα και επίθεση και τελείωσε το ματς με 17 πόντους και 20 ριμπάουντ, ενώ έδωσε τρεις ασίστ και ήταν αλάνθαστος σε 38.27'' λεπτά συμμετοχής.

Ο αγώνας:

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ένα 15 λεπτά καθυστέρηση σε ένα κατάμεστο κλειστό που ο κόσμος του ΠΑΟΚ είχε δημιουργήσει εκπληκτική ατμόσφαιρα. Πολλά χαρτάκια με το τζάμπολ και ορισμένα αντικείμενα που οδήγησαν σε καθυστέρηση το παιχνίδι. Όταν πάντως, αυτό ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερος και με Γιαννακίδη και Ντόζιερ προηγήθηκε με 10-0. Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα κι ενώ οι δύο ομάδες είχαν χάσει πολλά ελεύθερα σουτ (κυρίως ο Άρης), ο Σούμποτιτς κάλεσε τάιμ άουτ.
Η επιθετική αφλογιστία της ομάδας του Σούμποτιτς έληξε μετά από 5.55'' αγώνα όταν ο Σλούκας μείωσε σε 12-2 πετυχαίνοντας το πρώτο καλάθι του Άρη με λέι απ. Ακολούθησε ένα μακρινό αλλά εύστοχο τρίποντο από τον Μπράουν που έδωσε μία βαθιά ανάσα στους φιλοξενούμενους (12-5). Όμως οι "κίτρινοι" ήταν πολύ βιαστικοί στις επιθέσεις τους και έτσι ο ΠΑΟΚ με όπλο την καλή του άμυνα επανέφερε τη διαφορά στους 10 μετά από ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκετσέφσκι για το 15-5.

Αυτό ήταν και το σκορ του δεκαλέπτου που βρήκε τον Άρη να έχει ευστοχήσει μόλις σε 2/15 σουτ εντός παιδιάς. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ είχε 6/13 και 5 λάθη, αλλά υπερτερούσε στα ριμπάουντ (13-6).
Εκπληκτική άμυνα του ΠΑΟΚ

Η β΄περίοδος ξεκίνησε όπως και η πρώτη. Το σερί του ΠΑΟΚ έφτασε το 6-0 με τους Μάρσαλ και Ντόζιερ και η διαφορά άγγιξε τους 16 πόντους πολύ νωρίς (21-5, 12'). Κάπου εκεί, οι φιλοξενούμενοι έδειξαν να αφυπνίζονται και με τον Μπράουν να είναι ο ηγέτης της ομάδας μείωσε σε 21-12 με σερί 7-0. Πάντως, ο ΠΑΟΚ ο οποίος είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και διατηρούσε σε πολύ υψηλό επίπεδο την άμυνα του, ξέφυγε και πάλι με 13 πόντους (27-14).

Ο Άρης δεν είχε σαφή προσανατολισμό στην επίθεση του και έτσι ο ΠΑΟΚ επανέλαβε το +16 (33-17), υποχρεώνοντας τον Λευτέρη Σούμποτιτς να καλέσει σε τάιμ άουτ. Με ένα τρίποντο του Ταπούτου το σκορ έγινε 33-20 το οποίο και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Οι γηπεδούχοι χτυπούσαν στον αιφνιδιασμό όποτε αυτό τους επιτρεπόταν (3/3) έχοντας τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ (25-14) και τους Μάρσαλ, Ντόζιερ σε καλή μέρα με 11 και 9 πόντους αντίστοιχα.
Σταθερά η διαφορά στο +10

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Άρης πλησίασε και πάλι στους 11 (33-22), όμως ο ΠΑΟΚ είχε πολύ περισσότερες επιλογές και με επιμέρους σκορ 7-2 ξέφυγε με 40-25. Μάλιστα στο 25' ένα τρίποντο του Γκετσέφσκι επανέφερε για τρίτη φορά τη διαφορά στο +16 (45-29).

Πάντως, από εκεί κι έπειτα οι ρυθμοί του ΠΑΟΚ έπεσαν που έχασε με τη σειρά του πολλά σουτ και έτσι ο Άρης βρήκε την ευκαιρία να ροκανίσει τη διαφορά με τους Κινγκ και Ταπούτο. Ο τελευταίος βοήθησε σημαντικά στην ανάκαμψη του Άρη, ενώ στην αντίπερα όχθη είχαν σιγήσει οι Μάρσαλ και Ντόζιερ που είχαν σηκώσει και το βάρος στην επίθεση στο α' ημίχρονο. Το 47-36 άφηνε μεν ανοικτούς λογαριασμούς ωστόσο έδινε ένα σημαντικό προβάδισμα στον ΠΑΟΚ.

Τάσεις αυτοχειρίας, αλλά πανηγυρισμοί στο τέλος

Άλλωστε, ο Άρης είχε κερδίσει σκορ 16-14 το γ' δεκάλεπτο και στα εναπομείναντα 10 αγωνιστικά λεπτά δεν είχε παρά να τα παίξει όλα για όλα... Με τον Ταπούτο να ευστοχεί σε τρίποντο ο ΠΑΟΚ μείωσε σε μονοψήφιο αριθμό πόντων τη διαφορά γράφοντας στο 33' το 53-44. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ με τον Ντόζιερ να αναλαμβάνει και πάλι δράση σε άμυνα και επίθεση έδωσε σημαντικές λύσεις στην ομάδα του.

Ο Άρης πλησίασε στους 8 με τον Ταπούτο να ευστοχεί σε νέο σουτ τριών πόντων (55-47) στο 35ο λεπτό του αγώνα, όμως έχασε την ευκαιρία να μειώσει περισσότερο καθώς ο Μπάβτσιτς έχασε ακόμα δύο βολές (μέσα στις πολλές που είχε χάσει η ομάδα του) και ο Μάρσαλ έκανε το 57-47 μετά το 18ο ριμπάουντ (!) του Ντόζιερ. Ο Σλούκας αντίθετα με τους συμπαίκτες του ευστόχησε σε βολές γράφοντας το 59-51, ενώ το τρίτο τρίποντο του Ταπούτου στο 1.14'' πριν το τέλος έδωσε πνοή στον Άρη (60-54).

Στα 53'' πριν το τέλος, ο Ταπούτος με νέο δικό του καλάθι έκανε το 60-56 ωστόσο στα 29,5'' απάντησε με επιθετικό ριμπάουντ και λέι απ ο Ρόμπερτ Ντόζιερ για το 62-56. Το τελικό 63-56 έγραψε με 1/2 βολές ο Κρίστμας μετά από άστοχο σουτ του Σλούκα, ενώ ακολούθησε ένα άστοχο τρίποντο από τον Ταπούτο.

Τα δεκάλεπτα: 15-5, 33-20, 47-36, 63-56

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μάρσαλ 20, Κρίστμας 3, Αποστολίδης 2, Δέδας, Ντόζιερ 17, Στίγγκερς 3(1), Μπούλιαν 1, Γιαννακίδης 5(1), Καλλές, Γκετσέφσκι 12(1).

Άρης (Σούμποτιτς): Μπράουν 14(3), Γουίντερς 3(1), Ταπούτος 20 (4), Κινγκ 6, Τσαϊρέλης, Χατζηβρέττας, Χαραλαμπίδης, Κασίροφ, Κουμπούρας, Μπάβτσιτς 3, Σλούκας 10, Βεργίνης.
πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου