Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
>Ελεύθεροι οι δύο γιατροί, απαγόρευση εξόδου για τον τρίτο
>Μετά την ταφή και την καύση των νεκρών, η «υδρόλυση» και η «ψυκτοεξάχνωση»
: Επτά αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει την «υδρόλυση νεκρών», στην... οποία η σορός διαλύεται μέσα σε μια δεξαμενή καυστικής ποτάσας. Στο μεταξύ, μια Ελβετίδα βιολόγος περιμένει να εγκριθεί η δική της πρόταση για την απότομη κατάψυξη, ξήρανση και κονιορτοποίηση των νεκρών.
>"Έκλεισε ο Γκέργκελι στον Παναθηναϊκό"
>ΑΕΙ - ΤΕΙ: Μπήκαν με βαθμό 2 και έμειναν εκτός με 19!
>Σοκαριστικό! Βρήκε το γιο του νεκρό με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι!
>Αποκαλύψεις για την πραγματικότητα των ελληνικών media από το wikileaks
Το πρώτο, με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006, αποτελεί ένα είδος οδηγού "για την ανάγνωση του ελληνικού Τύπου", το δεύτερο αποτελεί μια αναφορά από εκδήλωση που οργανώθηκε με θέμα τα "free press" έντυπα και το τρίτο σχολιάζει το αφιέρωμα της εκπομπής "Φάκελοι" του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι (τον Οκτώβριο του 2008) για την τότε κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας και για τις θέσεις των ΗΠΑ.
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
>ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Άντρας από την Κούβα έχει 4 παραπάνω δάχτυλα!
>Φρίκη στο Αγρίνιο: Ο παππούς βίαζε τα εγγόνια του!
>Δείτε πώς έγινε 10 χρόνια μετά το πασίγνωστο αυτό τοπίο! (pic)
Πηγή: xamaileon news
>Διάσημες με φυσικές ατέλειες (Photos)
>Συμφωνία ΠΑΟΚ με Ρίβας
Στη Τούμπα μετακομίζει ο Ρίβας εάν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο μέχρι την υπογραφή των συμβολαίων με τον Κολομβιανό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο ΠΑΟΚ θα πάρει με τη μορφή δανεισμού τον παίκτη από την Ίντερ για ένα χρόνο.
Ο μοναδικός προβληματισμός των ανθρώπων του ΠΑΟΚ έχει να κάνει με την αγωνιστική ετοιμότητα του παίκτη η οποία θα διαπιστωθεί αφού πρώτα έρθει στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: sport24
>Επεισόδια "αιωνίων" στα Πετράλωνα
Την Δευτέρα το απόγευμα οπαδοί του Ολυμπιακού που επέβαιναν σε μηχανάκια μετέβησαν σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στα Κάτω Πετράλωνα και την οδό Κειριαδών.
>Με 2 στη Φιλολογία Αθηνών και 4,6 στην Αρχιτεκτονική
>Από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των επιτυχόντων
>Τα περσινά δικαιολογητικά των πρωτοετών για τις εγγραφές!
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011
>Ανακάλυψαν υπόγειο Αμαζόνιο
>«Κλειδώνουν» εκλογές το Νοέμβριο
>Νέο πολυτελές smartphone από τον Dior
Tρία χρόνια μετά το λανσάρισμα του κινητού Black Diamond, ο οίκος Dior παρουσιάζει το νέο touch smartphone «υψηλής ραπτικής» με το όνομα “Reveries”. Αν είστε λοιπόν ονειροπόλοι και αυτό που ονειρεύεστε είναι ένα κινητό από διαμάντια, λευκόχρυσο και πέρλες, τώρα μπορείτε να το αποκτήσετε στην πολύ οικονομική τιμή των ογδονταπέντε χιλιάδων ευρώ. Αν πάλι δεν σας περισσεύουν τόσα, αλλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο νέο αυτό έργο τέχνης του γαλλικού οίκου, μπορείτε να παραγγείλετε την «οικονομική» εκδοχή του από την Colette.
>Περισσότερο γέλιο για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
Tα θετικά συναισθήματα γενικά και το γέλιο ειδικότερα κάνουν καλό στο κυκλοφορικό σύστημα...
αντίθετα με το άγχος, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης, η οποία διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μίλερ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές τη μία μέρα να παρακολουθήσουν κωμωδίες και την επόμενη μέρα πιο αγχωτικές ταινίες. Στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκε ότι οι εθελοντές εμφάνιζαν αγγειακή στένωση και, συνεπώς, περιορισμό της ροής του αίματος στον οργανισμό τους.
Η έρευνα έδειξε ότι τα αγγεία διευρύνονται πάλι μετά την κωμωδία και τα γέλια των θεατών.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι κατά μέσο όρο υπάρχει μια διαφορά 30% έως 50% στη διάμετρο των αγγείων στις δύο φάσεις του γέλιου και του άγχους.
Όπως σημείωσε ο Μ. Μίλερ, το γέλιο έχει για τα αιμοφόρα αγγεία παρόμοιο όφελος με την αερόβια σωματική άσκηση και την χρήση των στατινών, γι' αυτό είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής.
>Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Αλβανός γράφουν τα αλβανικά σχολικά βιβλία!
Μετά τους Σκοπιανούς, διεκδικούν και οι Αλβανοί τον Μ. Αλέξανδρο
. Τα αλβανόπουλα διδάσκονται πως έχουν το ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά της Μακεδονίας, που θεωρείται Αλβανός ήρωας.
Μάλιστα σύμφωνα με το βιβλίο Γεωγραφίας, οι περιοχές, που έμειναν εκτός του Αλβανικού κράτους,είναι όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα, οι Νομοί Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας! Αναλυτικότερα, αναφέρεται: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών. Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της “Μακεδονίας” και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.». Η παραχάραξη της ιστορίας, δεν έχει όρια.
>Σαν σήμερα.... στην rock μουσική...
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1959: Το νεανικό συγκρότημα των Quarrymen (Τζον Λένον, Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον και Κεν Μπράουν) δίνουν συναυλία στα εγκαίνια του Casbah Coffee Club, στο Λίβερπουλ.
1964: Ο Ρόι Όρμπισον κυκλοφορεί το τραγούδι του «Oh Pretty Woman».
1966: Οι Beatles δίνουν την τελευταία συναυλία τους, στο Candlestick Park του Σαν Φρανσίσκο.
1970: Το τραγούδι «War» του Έντουιν Σταρ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.
1970: Ο Έντουιν Σταρ ανεβαίνει στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «War».
1981: Η Electric Light Orchestra ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Time».
1982: Το «Abracadabra» των Steve Miller Band ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.
1987: Οι Def Leppard ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Hysteria».
1987: Οι Los Lobos ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «La Bamba».
1989: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το επιτυχημένο άλμπουμ τους «Steel Wheels».
1990: Ο Έλτον Τζον εισέρχεται σε κλινική του Σικάγο για να απεξαρτηθεί από τη βουλιμία, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
1992: Οι Smiths ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με τη συλλογή επιτυχιών τους «Best... 1».
1994: Οι Oasis κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Definitely Maybe».
2000: Οι Slipknot προκαλούν χάος κατά τη διάρκεια των βραβείων του χέβι-μέταλ περιοδικού Kerrang. Σπάνε ποτήρια, βάζουν φωτιά σε ένα τραπέζι, πετάνε ένα μόνιτορ από τη σκηνή και καταστρέφουν ένα μικρόφωνο. Τελικά παραλαμβάνουν τα τρία βραβεία που τους αντιστοιχούν.
2005: Ο τυφώνας «Κατρίνα» πλήττει και καταστρέφει τη Νέα Ορλεάνη. Σε 1836 ανέρχονται οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους και σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια οι ζημιές. Ανάμεσα στους διασωθέντες, ο 77χρονος πιονιέρος του ροκ εντ ρολ Φατς Ντόμινο.
2007: Οι προσφάτως επανενωθέντες Police ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας τους από τη Στοκχόλμη.
2009: Οι Arctic Monkeys ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Humbug».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1955: Ντιαμάντα Γκάλας, ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια της ροκ.
πηγή: σαν σήμερα.gr
>Η ιστορία των Greeklish και γιατί πρέπει να πούμε ΟΧΙ σε αυτή τη… γραφή
Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα άποψη για το θέμα...
Τι είναι τα greeklish;
Τα greeklish χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο όταν Έλληνες επικοινωνούν μέσω email, IRC ή instant messaging. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μηνύματα τύπου SMS, καθώς και μεταξύ Ελλήνων που ζουν καιρό σε αγγλόφωνες χώρες.
Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα. Για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι Έλληνες χρήστες, είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων: ή να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του Internet, τα αγγλικά, ή να πλάσουν μια δική τους γλώσσα. Αυτό το δεύτερο έκαναν όσοι άρχισαν να γράφουν με τα greeklish.
Τα greeklish δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που γεννήθηκε στο διαδίκτυο. Αντίθετα είναι μια πρακτική που εμφανίστηκε σε διάφορους τόπους και εποχές και εφαρμόστηκε από διάφορες ελληνικές κοινότητες με διαφορετικούς τρόπους.
Μια ιδέα για την προϊστορία της γραφής αυτής μας δίνει το παρακάτω απόσπασμα από κείμενο του Κώστα Καρθαίου το 1934:
«Υπάρχουν κείμενα της βυζαντινής εποχής γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες. Επίσης, στην Κρήτη και στην Κύπρο κατά τον Μεσαίωνα τα λαϊκά τραγούδια γράφονταν με λατινικούς χαρακτήρες. Αργότερα, από το 1800, πολλά ελληνικά βιβλία τυπώθηκαν στη Σμύρνη με λατινικούς χαρακτήρες. (…) Εξάλλου στη Σμύρνη έγινε απόπειρα να κυκλοφορήσει ελληνική εφημερίδα γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες. Οι Λεβαντίνοι της Σμύρνης, που μιλούσαν όλοι ελληνικά αλλά δυσκολεύονταν να μάθουν την απελπιστική ορθογραφία μας, χρησιμοποιούσαν πάντα τους λατινικούς χαρακτήρες για να γράψουν τα ελληνικά. Αργότερα, τους μιμήθηκαν οι Χιώτες και άλλοι έμποροι του εξωτερικού που έγραφαν τα γράμματα και τα τηλεγραφήματά τους στα ελληνικά αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτή η φραγκοχιώτικη γλώσσα χρησιμοποιούνταν και από Ελληνες για να γράψουν σε άλλους Ελληνες που κατοικούσαν στη Σμύρνη, στο Λονδίνο ή αλλού. Αυτός ο τρόπος γραφής εξακολουθούσε να επιβιώνει πολύ αργότερα και τον συναντάμε αρκετά συχνά στα τηλεγραφήματα των Ελλήνων του εξωτερικού».
Γράφοντας τα παραπάνω, ο Καρθαίος στηρίζεται σε κείμενο του Φώτου Γιοφύλλη στο περιοδικό «Πρωτοπορία» το 1930. Ο Καρθαίος και ο Γιοφύλλης, μαζί με άλλους διανοουμένους της εποχής (Μένος Φιλήντας, Δημήτρης Γληνός, Νίκος Χατζηδάκης κ.ά.), έθεσαν ζήτημα μεταρρύθμισης της γραφής της ελληνικής γλώσσας. Ο Καρθαίος το διατυπώνει καθαρά:
« (…) ζητάμε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι λατινικοί χαρακτήρες για τη γραφή της νέας ελληνικής, που είναι η ζωντανή γλώσσα και που θέλουμε να την καταστήσουμε τη μοναδική γραπτή γλώσσα της χώρας-μας. Θέλουμε λοιπόν να συμπέσει η αλλαγή του αλφαβήτου με την εισαγωγή της φωνητικής ορθογραφίας».
Παράδειγμα πρώτο: Κείμενο του Φώτου Γιοφύλλη («Πρωτοπορία», 1930) με επιμέλεια μεταγραφής της έκδοσης «Φωνητική Γραφή». Τα γ, δ και θ με ελληνικούς χαρακτήρες.
«Telos, γia na min ta poliloγume, γiati tapame poles fores afta, prepi na parume to latiniko alfavito metariθmizontas to fθogoloγika kata tis anages pu ehi i γlosa mas. Etsi horis n’ agiksome tin orθografia tis arheas elinikis, pu poles tis lekses sozonde sti nea mas, benume sti horia ton politizmenon eθnon, ehume ta dieθnika γramata pu tahi olos o politismenos kosmos, ke pu ta piran tora teleftea ki i Turki».
Κάπου 70 χρόνια αργότερα τα φραγκοχιώτικα εμφανίζονται «με το ζόρι» στην ελληνική γλωσσική πραγματικότητα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 Έλληνες της Ελλάδας και του εξωτερικού τα χρησιμοποιούν στην ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου: γράφουν προσωπικά μηνύματα, δημοσιεύουν ανακοινώσεις, συνεισφέρουν σε λίστες συζήτησης ή σε αρχεία με φοιτητικά ανέκδοτα.
Ακόμη και σήμερα (2011), όπου οι ελληνικοί χαρακτήρες είναι στάνταρ στις ιστοσελίδες και αυξανόμενα δυνατοί στα μηνύματα, η χρήση λατινικών χαρακτήρων μερικές φορές επιβάλλεται για τεχνικούς λόγους, καθώς αποστολέας και δέκτης του μηνύματος μπορεί να μη διαθέτουν κοινές προδιαγραφές ούτε μέσα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο ανάμεσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Φωνητική μεταγραφή: αποδίδει την προφορική γλώσσα και απλοποιεί την ιστορική ελληνική ορθογραφία, π.χ. «ξέρω» ως «ksero» και «χάρη» ως «chari».
- Οπτική μεταγραφή: αυτή, σε αντίθεση με τη φωνητική, αντιγράφει κατά το δυνατό την ιστορική ορθογραφία. Γνώμονάς της είναι η μορφή των γραμμάτων, που οδηγεί σε κάπως ανορθόδοξες λύσεις, όπως στην απόδοση του «θ» ως «8» ή «0», του «ξ» ως «3», του «η» με το λατινικό «n» κ.τ.λ.
- Θεσιακή μεταγραφή: Βασίζεται στη θέση των χαρακτήρων στο πληκτρολόγιο και διαφέρει από το οπτικό σύστημα μόνο σε ορισμένα γράμματα· αποδίδει π.χ. το «ξ» με το λατινικό «j» αντί για «x» ή «3» που συνηθίζονται στο οπτικό σύστημα. Αντίθετα με ό,τι συχνά πιστεύεται, οι περισσότεροι χρήστες ακολουθούν με συνέπεια ένα σύστημα. Οποιος λ.χ. απλοποιεί το «ω» κατά πάσα πιθανότητα απλοποιεί και το «η». Αντίθετα, όποιος μεταγράφει το «ξ» και το «θ» ως «3» και «8», κατά κανόνα ακολουθεί το οπτικό σύστημα και για το «η» και το «ω». Ετσι, μεταγραφές όπως «3erh» (ξερή) και «Ο0wn» (Οθων) έχουν σύστημα, αλλά μεταγραφές όπως «3anthi» (ξανθή) ή «8iriodhs» (θηριώδης) όχι. Ορισμένες λέξεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες στη μεταγραφή τους, π.χ. η λέξη «διεύθυνση» μπορεί να αποδοθεί με πάνω από 20 διαφορετικούς τρόπους.
Ο περισσότερος όμως κόσμος χρησιμοποιεί ένα «μικτό» σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθρογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση.
Θεσμοποιημένο σύστημα μεταγραφής υπάρχει μεν από τον ΕΛΟΤ το οποίο χρησιμοποιείται από το Βρεττανικό συμβούλιο, το πρότυπο ISO 8432, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι το ακολουθούν συνειδητά. Πράγμα καθόλου παράξενο, καθώς το πρότυπο αυτό δεν διδάσκεται πουθενά. Με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η εντύπωση ανάμεσα στους Έλληνες χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «ο καθένας γράφει όπως θέλει» και ότι «ο καθένας έχει το δικό του σύστημα», εφ’ όσον δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή μέθοδος γραφής.
Επίλογος – Γιατί πρέπει να πείτε ΟΧΙ στα greeklish
Κείμενα γραμμένα με αυτό το σύστημα γραφής, είναι δυσανάγνωστα και πολλές φορές δυσνόητα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αποφεύγουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα γραμμένα σε greeklish, καθώς είναι ιδιαίτερα κουραστικά κατά την ανάγνωση.
Τα greeklish στις ιστοσελίδες, αποτελούν τροχοπέδη για βασικές λειτουργίες, όπως αυτήν της αναζήτησης. Εκτός αυτού, σήμερα, τα greeklish σε μια ιστοσελίδα μειώνουν το κύρος της.
Πολλοί προσπαθούν να κρύψουν την ανορθογραφία τους, οχυρωμένοι πίσω απ’ αυτόν τον τύπο γραφής. Αυτή δεν είναι λύση. Είναι προτιμότερο να διαβάζει κάποιος ένα ανορθόγραφο κείμενο γραμμένο στα ελληνικά, παρά τα τρισάθλια greeklish. Εξάλλου, αν δεν προσπαθήσετε να γράφετε στα ελληνικά, πως θα μάθετε να γράφετε ορθογραφημένα;
Πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο γραφής, επικαλούνται την δικαιολογία ότι «με τα greeklish» δεν χρειάζεται να γράφεις ορθογραφημένα. Αυτό τώρα δηλαδή, θεωρείται καλό; Παρ’ όλα αυτά όμως, υποσυνείδητα οι περισσότεροι προσπαθούν να γράψουν «ορθογραφημένα greeklish»!
Μια άλλη δικαιολογία είναι «η συνήθεια». Έχετε αποπειραθεί άραγε ποτέ να συμπληρώσετε δημόσια και μη έγγραφα, χρησιμοποιώντας greeklish; Προφανώς όχι. Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτή η επίκληση στο διαδίκτυο;
Το να γράφει πλέον κάποιος σε greeklish, αφ’ ενός υποδηλώνει μια ασέβεια προς τους αναγνώστες, με την έννοια ότι τους ταλαιπωρεί κατά την ανάγνωση κι αφ’ ετέρου δηλώνει μια έλλειψη σεβασμού και προς το ίδιο του το γραπτό.
«Μαγκιά» δεν είναι να γράφεις γρήγορα, ή να προσπαθείς να καλύψεις τις αδυναμίες σου οχυρωμένος πίσω απ΄αυτή τη γραφή. «Μαγκιά» σήμερα είναι να προσπαθείς να γράφεις σωστά ελληνικά.
>Φήμες για εξαγορά της Wind από την Vodafone
>Σε κολοσσιαία αύξηση κεφαλαίου προχωρά ο νέος όμιλος
Η σχέση ανταλλαγής διαμορφώνεται σε 7 μετοχές Eurobank για 5 της Alpha
Με κολοσσιαία αύξηση κεφαλαίου ύψους 3,9 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Eurobank και της Alpha Bank, με τη σχέση ανταλλαγής να διαμορφώνεται όπως ήταν αναμενόμενο στις πέντε νέες κοινές μετοχές της Alpha Bank για κάθε επτά κοινές μετοχές της Eurobank.
>Ντόμινο εξελίξεων από τη συγχώνευση
>Αποτελέσματα-Βάσεις Πανελλήνιες 2011: Μόρια ΤΕΙ
>Αποτελέσματα-Βάσεις Πανελλήνιες 2011: Μόρια ΑΕΙ
>Lady Gaga: μυστηριώδης ασθένεια
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό <
Επιπλέον δηλώνει πως μετατρέπεται σε καρικατούρα του εαυτού της.
>Ο Captain America… νίκησε το Harry Potter
Στην πρώτη θέση του Box Office για το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε ο Captain America, νικώντας στην κούρσα για τα περισσότερα εισιτήρια τον Harry Potter. Η ταινία Captain America: The First Avenger έφτασε συνολικά τα 65,8 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις από τα εισιτήρια αν και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για μικρότερο ποσό. Η άλλη ταινία που μπήκε στις αίθουσες αυτό το τριήμερο, το Friends With Benefits, έφτασε τα 18,5 εκατομμύρια, παίρνοντας την τρίτη θέση με δεύτερο βέβαια τον Harry Potter που αν και οι πωλήσεις του έπεσαν σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα έφτασε τα 48,1 εκατομμύρια. Συνολικά πάντως μέσα σε δέκα μέρες έχει φτάσει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα 274,2 εκατομμύρια δολάρια.
>«Έφυγε» ο δημιουργός του Ιζνογκούντ
Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο Γάλλος σχεδιαστής Ζαν Ταμπαρί, που μαζί με το σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί είχαν δημιουργήσει ένα από τα διασημότερα κόμικ, τον βεζίρη Ιζνογκούντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κόρη του, Μιριέλ.
Το 1962 ο Ζαν Ταμπαρί σχεδίαζε τον Ιζνογκούντ, που έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαρούν Ελ Πασάχ, ο οποίος είναι ο Χαλίφης. Είναι αρκετά γνωστή η συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση του Ιζνογκούντ, «Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Τα γεγονότα λαμβάνουν μέρος κυρίως στη Βαγδάτη, αλλά και στις γύρω περιοχές, ενώ δεν λείπουν καθόλου και τα ταξίδια στο χρόνο…
Μετά το θάνατο του Γκοσινί το 1977, ο Ταμπαρί αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του τη σειρά.
«Ο πατέρας μου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2004 και τον επόμενο χρόνο χήρεψε, γεγονός από το οποίο δεν συνήλθε», είπε η Μιριέλ Ταμπαρί-Ντιμά, που διευθύνει τις Εκδόσεις Ταμπαρί.
Ο Ζαν Ταμπαρί γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 5 Μαρτίου 1930. Ξεκίνησε να δουλεύει ως σκιτσογράφος το 1956 στο περιοδικό Vaillant. Το 1958 δημιούργησε τον ήρωα Totoche και τους φίλους του ενώ δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Γκοσινί στο κόμικ Valentin.
To 2004 ο Γάλλος σκηνοθέτης Πατρίκ Μπραουντέ γύρισε την ταινία «Ιζνογκούντ», στην οποία ο Μικαέλ Γιουν έπαιζε το σατανικό βεζίρη Ιζνογκούντ και ο Ζακ Βιγιερέ τον καλό χαλίφη Χαρούν ελ Πουσάχ.
πηγή: newsbomb