πωλείται |
Όπως μάλιστα εμφανίζονται τα πράγματα, δίδεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα... παρακαλεί τους ξένους να αγοράσουν κομμάτια από τη γη της και η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως κατά τη διαδικασία πώλησης προκύψουν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια!
Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης απόκτησης ακίνητης περιουσίας από πολίτες εκτός Ε.Ε., θα είναι πλέον εφικτή για τους Τούρκους πολίτες και επιχειρηματίες η αγορά ακίνητης περιουσίας σε ελληνικά νησιά. Αυτό αναφέρει μια "καυτή" είδηση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της τουρκικής "Hurriyet Daily News" με τίτλο “Real estate on Greek islands to be available to Turkish buyers” ("ακίνητα σε ελληνικά νησιά θα είναι διαθέσιμα σε Τούρκους αγοραστές").
Η είδηση αναφέρει επίσης ότι «τοπικές αντιπροσωπίες θα συγκροτηθούν προκειμένου να δοθούν οι σχετικές άδειες για πωλήσεις ακινήτων στην παραμεθόριο περιοχή».
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί ακινήτων, όλα τα νησιά του Αιγαίου έναντι της τουρκικής ακτογραμμής ορίζονται ως «παραμεθόριος περιοχή». Στα νησιά αυτά περιλαμβάνονται «τα Δωδεκάνησα, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Κρήτη», αναφέρει το δημοσίευμα. Έτσι, οι Τούρκοι πολίτες αλλά και άλλοι υπήκοοι εκτός Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Κρήτη, στα άλλα αναφερόμενα ελληνικά νησιά και τη Θεσσαλονίκη...
Αναφέρει επίσης το δημοσίευμα της "Hurriyet Daily News" ότι «το ΔΝΤ και η Ε.Ε. υποχρέωσαν την Ελλάδα να προβεί άμεσα στην πώληση ακίνητης περιουσίας και να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την καταβολή επιπλέον 60 δισ. ευρώ».
Διευκολύνεται πλέον η πώληση γης
Η διευκόλυνση πώλησης γης στις περιοχές που μέχρι τώρα ορίζονταν ως παραµεθόριες για να ισχύουν περιορισμοί εθνικής ασφάλειας όσον αφορά τις αγορές και τις μισθώσεις ακινήτων, αλλά και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης προβλέπονται σε άρθρο νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές της εβδομάδας. Στόχος, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Άμυνας, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, είναι «η άρση χρονοβόρων αντικινήτρων και η ενίσχυση του κλίματος επενδύσεων από το εξωτερικό».
Στις καταργούμενες ως παραμεθόριες περιοχές οι υποψήφιοι αγοραστές ή μισθωτές ακινήτων, που μπορεί να είναι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπως και εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών - περνούσαν από έλεγχο που διαρκούσε πολλές φορές μέχρι και οκτώ μήνες «θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής»...
Με το νέο νόμο που υποστήριξαν στη Βουλή οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης παύουν να θεωρούνται παραμεθόριες περιοχές ως προς τις δικαιοπραξίες ακινήτων οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, οι τέσσερις της Κρήτης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και Καβάλας.
http://heraklion1.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου