Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ένας νέος Αμαζόνιος κάτω από τον Αμαζόνιο

Ένας νέος Αμαζόνιος κάτω από τον Αμαζόνιο

Για τεράστια οικολογική ανακάλυψη κάνουν λόγο οι επιστήμονες.
  Το δάσος του Αμαζονίου είναι τόσο αχανές που δικαίως θεωρείται ως ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη μέρη στον πλανήτη. Η πλήρης χαρτογράφησή του δεν έχει καταστεί εφικτή ακόμα και σήμερα. Αυτό αποδεικνύεται και από την πρόσφατη ανακάλυψη της ύπαρξης ενός κολοσσιαίου υπόγειου ποταμού, κάτω από τον Αμαζόνιο. Μάλιστα το μήκος του προσεγγίζει αυτό του γνωστού Αμαζονίου, που είναι ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στον κόσμο μετά από το Νείλο.

Σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους επιστήμονες που ανακοίνωσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους σε συνέδριο γεωφυσικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο ποταμός αυτός βρίσκεται τουλάχιστον 3,2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος σε μήκος υπόγειος ποταμός του κόσμου, αφού εκτείνεται σε απόσταση σχεδόν 6.000 χιλιομέτρων! Οι ερευνητές τον βάπτισαν «Χάμζα», προς τιμήν του επικεφαλής της ομάδας τους, Βαλίγια Χάμζα.



Όπως λέει ο ίδιος, η ανακάλυψη του τεράστιου υπόγειου ποταμού έγινε κατά τη διάρκεια μελετών γύρω από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασία 241 ανενεργών γεωτρήσεων πετρελαίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και 1980, από τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο της Βραζιλίας, Petrobras. Οι «θερμικές πληροφορίες» που τους έδωσε η Petrobras, λέει ο Χάμζα, επέτρεψαν στην ομάδα του να διαπιστώσει την κυκλοφορία νερού σε βάθος έως και 4.000 μέτρων κάτω από τον ποταμό Αμαζόνιο.



Οι ίδιοι τονίζουν πως η μελέτη βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υφίσταται ένας τέτοιος ποταμός. Εμφανίζονται ωστόσο αισιόδοξοι ότι η ύπαρξη του «Χάμζα» θα επιβεβαιωθεί, μέσω περαιτέρω έρευνας, έως τα τέλη του 2014.










Πηγή: tsekouratoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου