Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Μόνιμο υφυπουργό προϋπολογισμού θέλει ο Σαμαράς

Μόνιμο υφυπουργό προϋπολογισμού θέλει ο Σαμαράς

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη «Νέα Μεταπολίτευση»

Απεγκλωβισμό από την μονοθεματική ατζέντα της οικονομίας που ακολουθεί λόγω και των εξελίξεων αναμένεται να επιχειρήσει το προσεχές διάστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, προβάλλοντας με έμφαση τις «γαλάζιες» προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναμένεται και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα μέσα Σεπτεμβρίου, να προτάξει τη θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να ζητήσει ο ίδιος άμεσα τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού για τον προϋπολογισμό, αρκεί βέβαια να είναι κοινής αποδοχής.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα θετικό σημάδι στα πλαίσια της συναίνεσης τουλάχιστον των δυο κομμάτων εξουσίας και θα είναι μια ακόμα κίνηση μετά την απόφαση του κ. Σαμαρά να ορίσει και στέλεχος της Ν.Δ. ως μέλος της στο Ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι με τις προτάσεις της Ν.Δ. θα ανοίξει ο δρόμος για τη «Νέα Μεταπολίτευση» όπως λέει ο ίδιος συχνά και επισημαίνει πως μέσα από την κρίση, προβάλλεται η ιστορική ανάγκη για μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στο ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επαναφέρει την πρότασή του για δημοψήφισμα -ήταν χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλου το μεσημέρι της Παρασκευής που είπε «να περιμένουμε εξελίξεις από το φθινόπωρο»- ο κ. Σαμαράς θα επιμένει στη γραμμή πως «τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για άλλοθι» και θα προτάξει τις «γαλάζιες» προτάσεις.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να συγκροτήσει έναν ισχυρό θεσμικό πόλο διαβούλευσης έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για δημοψηφίσματα και θα προσπαθήσει να ακυρώσει τις όποιες κινήσεις του Πρωθυπουργού σε αυτό το πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου